Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden kazasıyla ilgili, ''Şu anda bakanlık müfettişlerimiz nihai rapor yazma aşamasındalar. Nihai rapor tamamlanmak üzere. Olayın meydana geldiği iş yerindeki tüm incelemeler tamamlanmış olup, işletme sahibine ocak teslim edilmiş bulunuyor. Yanan bir ocakla karşı karşıyayız'' dedi.
Bakan Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Görüşme öncesinde basına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, Bakan Çelik'i Torba Yasası'nın biran önce çıkması taleplerini iletmek için ziyaret ettiklerini söyledi.
Soma ile ilgili hazırlanan rapor ve gelişmeler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini de ifade eden Atalay, yaptıkları çalışmalara değindi.
Türk-İş Madenci İlkokulunun açılması için protokol çalışmalarına başlayacaklarını belirten Atalay, ''Mahkemeyi kazanan sağlıkta, karayollarında 7 bin 500 taşeron işçimiz var, yasayı beklemede sabırsız olmamızdaki durumun bir tanesi de o. Yargıtay 1.5 sene oldu karar verdi, bunlarla ilgili yaptırımımız ne olacak. Torba Yasa çıkmadan bunları konuşma imkanımız yok'' diye konuştu.
Atalay, ''Gazozun havası kaçarsa gazozun bir özelliği kalmaz Sayın Bakanım. Özellikle gazozun havası kaçmadan bu meseleleri kamuoyuna bilgilendirmek durumundayız. O bilgiyi de sizden almamız lazım'' dedi.
-''Yasanın çıkması için talep yoğun''
Bakan Çelik de, TBMM'de görüşülmekte olan ''Torba Yasa''nın bir çok kesimi ilgilendirdiğini anımsatarak, toplumun çeşitli kesimlerinin bu yasanın bir an önce Meclis'ten geçmesiyle ilgili talepte bulunduğunu ifade etti.
Türk-İş'in bu yöndeki talebinin de son derece anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayan Çelik, ''AK Parti Grup Başkanvekilleri ile geçtiğimiz hafta yaptığımız değerlendirmede bu taleplerin yoğunluğunu kendilerine illettim. Kendileri de muhalefet partileriyle bir çalışma yapacaklarını ve sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşturacaklarını ifade ettiler'' diye konuştu.
Torba Yasası'nın, içeriği açısından bir gün dahi geç kalınmaması gereken düzenlemeler içerdiğine dikkati çeken Bakan Çelik, bu nedenle muhalefet partilerinin de sağduyulu davranacakları inancı içerisinde olduğunu söyledi.
Çelik, ''Bu yasanın bir an önce çıkması gerekiyor. Sizlerin ziyaretinden önce bu girişimlerde bulunduk. Şu anda siyasi partilerin grupları arasında 28 Ağustos sonrası ile ilgili bir uzlaşı, sağlıklı bir bakış ve çıkış yolu bulunacak, takipçisi olduğumu belirtmek istiyorum'' şeklinde konuştu.
-''İncelemeler tamamlandı''
Bakan Çelik, Soma'da meydana gelen maden kazasına da değinerek, olayla ilgili idari ve adli soruşturmanın devam ettiğini anımsattı.
Çelik, şunları kaydetti:
''Şu anda bakanlık müfettişlerimiz nihai rapor yazma aşamasındalar. Nihai rapor tamamlanmak üzere. Olayın meydana geldiği yerindeki tüm incelemeler tamamlanmış olup, işletme sahibine ocak teslim edilmiş bulunuyor. Çok kısa zaman içerisinde de bu soruşturmaların bir neticesini alacağımızı belirtmek istiyorum.''
Taşeron işçilerle ilgili son derece önemli bir düzenlemeyi ''Torba Yasa'' içerisinde Meclis'ten geçirmiş bulunduklarını belirten Çelik, ancak henüz tümden yasa geçmediği için cumhurbaşkanlığı makamına arz edilmediğini söyledi.
Düzenlemeyle asıl iş yerlerinde taşeron adı altında bir işçinin çalıştırılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Çelik, bunun çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
Taşeron işçilerle ilgili dava konularına da değinen Çelik, şöyle devam etti:
''Alt işverenle asıl işvereni ayırıyoruz, bunlar netleşiyor ama dava konusu olan hadiselerle ilgili bir netleşme ihtiyacı var düşüncesindeyiz. Ya tazminatların ödenmesi ya da hukuki olarak elde ettikleri hakların kendine ödenmesi veya bunların kadroya alınmasıyla ilgili bir netliğin mutlaka sağlanma ihtiyacı olduğunu sendikalar bize defalarca ifade ettiler. Biz de bu konu eğer yasada bir netlik oluşturmuyorsa bunun üzerinde çalışabileceğimizi, yasa tamamlanıncaya kadar üzerinde çalışma yapılabileceğini ifade ediyorum.''
Düzenlemelerin ağır, zor, mali boyutu olduğunu, geniş kitleleri ilgilendirdiğini ifade eden Çelik, bu nedenle perde arkasında enine boyuna yoğun bir şekilde tartışıp ortak çözümün oluşması konusunda mesai harcandığını vurguladı.
-Mühürlenmiş ocakların durumu
Geçen ay Zonguldak'ta 9 kişinin ocakta 13 saat mahsur kaldığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Atalay, ''Taşeron bir ocaktı bu. Sizin mühürlediğiniz bir ocaktı. Çünkü böyle yüzlerce ocak var. Taşeron bir başka taşerona veriyor. Bundan devletin, valinin haberi yoktu. Siz mühürlüyorsunuz, maalesef taşeronlar bunu alıp açmaya devam ediyor'' dedi.
Atalay, mühürlü ocaklarla ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, belirttikleri problemlerin halledilmesi gerektiğini belirtti.
Bunun üzerine Torba Yasası'nın yaklaşık 150 bin maden işçisini ilgilendirdiğini anımsatan Çelik, şunları kaydetti:
''Ben artık işverenlerin bu kadar üzücü, kahredici olaylar yaşandıktan sonra böyle bir yanlış yola tevessül edecek aklı selim bir insan olduğuna inanmak istemiyorum. Ama hemen bu olayın akabinde Zonguldak'ta bu olayın meydana gelmesi hepimizin aklını durdurdu. Mühürlenmiş ocak açılıyor ve yasak bir iş yaptıkları için yer altında kalan işçileri bildirimden de korkuyorlar. Oysa kanunsuz bir iş yapabilirsiniz ama insan hayatı önemli. Diyelim oksijenin ulaşmasında bir zorluk olsaydı, o işçilerimiz orada bir hiç uğruna hayatlarını kaybetmiş olacaklardı.''
Çelik, 101 yer altı maden ocağını 2014 yılında kapattıklarını belirterek, mühürlemenin, denetlemenin işi yalnız başına çözmediğini söyledi. Çelik, ''Sağlıklı bir ortamda çalışmadıktan sonra, meslek hastalığına yakalandıktan sonra, hayatını kaybettikten sonra böyle bir çalışma olacağına olmasın, daha doğru. Mevzuatımızda ciddi bir eksikliğimiz yok. Denetimde bir eksikliğimiz yok. Ama siz kapatılan ocağı açıp oraya işçileri sokarsanız bu vicdansızlığın cezasız kalmaması gerekiyor'' diye konuştu.
-Sorular
Soma ile ilgili hazırlanan rapora ilişkin bir soru üzerine Çelik, konu hakkında idari ve adli soruşturmanın devam etmesinden dolayı geleceğe dönük bir şey söylemenin doğru olmadığını hatırlattı.
Çelik, ''Şu anda ocak işletme sahibine teslim edilmiş ve yanan bir ocakla karşı karşıyayız. Durdurma kararı, 3 Ocak'a kadar devam ediyor'' dedi.
''Torba Yasa ile ilgili 28 Ağustos sonrasında bir çıkış yolu bulunacağını söylediniz. Burada bir netlik yok mu?'' sorusu üzerine Çelik, şöyle konuştu:
''Bu yasanın gerçekten bir gün dahi ertelenmesi hem çalışanlar açısından hem tüm kesimler açısından... Yalnız sosyal güvenlik primlerinin yapılandırılması 15 milyon kişiyi ilgilendiriyor. 150 bin maden işçisinin birçok kazanımları söz konusu. Milyonlarca taşeron işçisinin beklentisi var. Çalışma hayatı açısından baktığınız zaman, 20 milyona varan vatandaşımızın beklentilerini içeren bir çıkış yolu diye umutlandıklarını, bir tablodan geri dönüş veya ötelemek doğru olmaz inancı içerisindeyim. Bu gruplar arasında anlayışla karşılanacağı ve 28 Ağustos'tan sonra Meclis'in çalıştırılmasının elzem olduğu inancı içerisindeyiz.''