Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,emeklilik yaşına ilişkin eleştirilere yanıt verirken, "Burada sorumluluk üstlenen bakan ve yöneticiler, bilimsel veriler çerçevesinde 77 milyonun hukukunu korumak durumundalar. Yoksa çok kolaydır bir 38 yaş emekliliği biz de çıkarırız yani. Bütün millet bayram eder. 10 milyon emeklimiz var, bir 10 milyon daha katarız. Sonu ne olacak? Sonu batarsa batsın" dedi.
Koop-İş Sendikası'nın, Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilen olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, Çelik, emeklilik yaşına ilişkin kamuoyundaki bazı eleştirilere değindi.
Çelik, "mezarda emeklilik" değerlendirmesini yapanların konuyu istismar ettiğini, bu alanın politik bir alan olmadığını ve bilimsel verilerle konuya yaklaşıldığını söyledi.
Bakan Çelik, "Burada sorumluluk üslenen bakan ve yöneticiler, bilimsel veriler çerçevesinde 77 milyonun hukukunu korumak durumundalar. Yoksa çok kolaydır bir 38 yaş emekliliği biz de çıkarırız yani. Bütün millet bayram eder. 10 milyon emeklimiz var, bir 10 milyon daha katarız. Sonu ne olacak?. Sonu batarsa batsın. Burası muz cumhuriyeti değil, şerefli Türk milletinin cumhuriyeti burası. Onun için bu millete, bu milletin nesline, torunlarına haksızlık yapma imkanımız yok. Baba memnun olsun diye torunu kahretmek, torunu işin içinden çıkılmaz noktaya sokma hakkına sahip değiliz" diye konuştu.
-Kıdem tazminatları-
İşçilerin kıdem tazminatı konusunda mağdur olmaması için çalışma yaptıklarını bildiren Çelik, kıdem tazminatlarına ilişkin, "Dedik ki işçinin bireysel hesabına kıdem tazminatını yatıralım. İşçinin kendi hesabından nemalansın. Patron iflas etse, iş yeri kapansa da işçi kıdem tazminatı konusunda mağduriyet yaşamasın. Ama Türk-İş'in bir kararı var, genel kurulda karar almışlar" ifadelerini kullandı. Çelik, şunları kaydetti:
"Yanlış yoldasınız. Nasıl bireysel hesabına, işsizlik fonuna yatırıyorsa, bireysel hesabına da kıdem tazminatı yatırılsın. İşçi, 10 yıl sonra, 15 yıl sonra o parayı çeksin ama işçi yarın patronun hesabını kitabını tutmasın. Patron iflas etti, işi bozuldu, ihaleyi aldı, alamadı meseleleriyle uğraşmasın. İşçi kendi işine baksın. Desin ki maaşımı alıyorum, sigorta primim yatıyor. Tazminatım da kendi bireysel hesabıma yatıyor. Ama bu konuda uzlaşı sağlayamıyoruz. Ben buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Herkesle konuşmaya, tartışmaya hazırız. Hiçbir sorun yok. Bu işi çözmemiz gerek. Kafa kafaya verip bu işi emekçinin emeği zayi olmaması için çözmemiz gerekiyor. Bunu konuştuğumuz zaman bir şayia çıktı, sanki kıdem tazminatını ellerinden alıyoruz. Yok öyle birşey."
-İstihdam büroları
Bakan Çelik, istihdam bürolarının süresinin çok önemli olduğuna inandığını bildirdi.
"İstihdam büroları 12 ay, 6 ay, 16 ay, ona karşı durduğumu ve arkadaşlar bu konuda dara düştükleri zaman yanlarında olduğumu biliyorlar" diyen Çelik, mevsimlik tarım işçileri, ev hizmetlerinde çalışan kadınlar olduğunu, bu nedenle 3 ayı, 4 ayı geçmeyen istihdam bürosu uygulamalarının tartışılması gerektiğini dile getirdi.
Çelik, örgütlemeyi, emeği engellemeyecek ama kayıt dışını kayıt altına alacak bir istihdam bürosu anlayışının yanında olduklarına işaret ederek, bir taraftan emeği, örgütlenmeyi düşünürken, diğer taraftan da ülkenin geleceği açısından kayıt dışılığı azaltmaları gerektiğini söyledi.
Bu arada, konuşmaların ardından devam eden genel kurulda başkanlık seçimine gidildi. Seçimde, sadece Koop-İş'in mevcut genel başkanı Eyüp Alemdar'ın listesi yer aldı.