Çelik, özel hastanelerin sigortalılardan herhangi bir sınır uygulamaksızın fark aldığını ifade ederek, "Bazıları 30, bazıları ise 250 YTL'ye kadar muayene farkı alıyor. Bizim 500 YTL olarak belirlediğimiz bir ameliyatın ücretinden 6 bin YTL fark alınabiliyor. Bu değişiklikle buna sınır getirildi. Artık fark sınırını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak" diye konuştu.
Madde üzerinde AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesinin kabul edilmesiyle, özel hastanelerin sigortalılardan alacağı farkı yüzde 20 ile sınırlandıran hüküm kaldırıldı.
Ayrıca, vakıf hastaneleri de özel hastanelerle aynı statüye getirildi.
Kabul edilen maddeye göre;
* Özel ve vakıf hastanelerinin, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetlerinin maliyeti, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterleri dikkate alınarak, bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye, Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
* Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.
* Kamu idaresi hastanelerince sevk edilme koşuluyla gazi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret almayacak.
* Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen eşdeğer ilaçların, azami fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ile optik için tavan uygulanmayacak.
* Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları, otelcilik hizmeti ile istisnai sağlık hizmetleri dışında, sağladıkları sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ilave ücret talep edemeyecek.
* Aksi bir hüküm bulunmadığı sürece, kamu idaresi ve vakıf üniversitesi sağlık hizmeti sunucularında, Yüksek Öğretim Kanunu'nda tanımlanan öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmetleri için bu hüküm uygulanmayacak.
* Kurum, öğretim üyeleri için alınacak ilave ücret için bir tavan belirleyebilecek.
* Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan sağlık hizmeti bedeli, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere fatura karşılığı ödenecek.
* Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemeyecek.
* Kurum, kamu idarelerince verilecek sağlık hizmetlerini, götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesiyle de sağlamaya yetkili olacak.
* Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları, sözleşmede belirtilen götürü bedel karşılığında genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere, sözleşme kapsamında verilmesi gereken her türlü sağlık hizmetini sunmakla yükümlü olacak ve sözleşmede belirtilen götürü bedel dışında kurumdan veya genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, kanunda belirtilen ilave ücretler ve katılım payları dışında ayrıca bir bedel talep edemeyecek.
* Götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesiyle temin edilen hizmetler için kuruma ayrıca fatura ve dayanağı belge gönderilmeyecek. Bu konularla ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ile müştereken belirlenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, önerge ile vakıf hastanelerinin de hizmet alımında özel hastanelerle aynı statüye getirildiğini söyledi.
Çelik, özel hastanelerin sigortalılardan herhangi bir sınır uygulamaksızın fark aldığını ifade ederek, "Bazıları 30, bazıları ise 250 YTL'ye kadar muayene farkı alıyor. Bizim 500 YTL olarak belirlediğimiz bir ameliyatın ücretinden 6 bin YTL fark alınabiliyor. Bu değişiklikle buna sınır getirildi. Artık fark sınırını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak" diye konuştu.
Sendikalar 15 Nisan'da TBMM'ye gidecek
Bu arada değişik sendika, meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve inisiyatiften oluşan "Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu", Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için 15 Nisan'da TBMM'ye gidecek.
Platform adına yapılan açıklamada, aylardan beri gerçekleştirilen eylemlerde, "bu yasanın tüm çalışanların geleceğini kararttığı, sağlık ve sosyal güvenlik hakkını gasp ettiği ve en temel insani haklara bir saldırı olduğunun" dile getirildiği belirtildi.
Açıklamada, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı tamamen geri çekilmeli. Çalışanların emeklilik hakkının genişletilmesi için mevcut emeklilik yaşı ve prim gün sayısı düşürülmeli. Emekli maaşları insanca yaşanabilecek düzeye çıkarılmalı. Nüfus cüzdanına sahip tüm vatandaşlara, prim ödeme gücü olsun olmasın, eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti sunulmalı" denildi.