Baharın gelmesiyle alerji hastalarının sıkıntılı günleri başladı. Uzmanlar, çocuklarda uzun süren saman nezlesi, burun tıkanıklığı ve hapşırık gibi şikayetlerin araştırılması gerektiğini açıkladı.
Çevre etkenleri, stres, sık antibiyotik kullanımı ve beslenme alışkanlıklarına paralel olarak çocuklarda alerjik hastalıklar ve astım sıklığı giderek daha da artıyor. Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuklarda polen alerjisine bağlı saman nezlesi, bahar nezlesi, alerjik göz nezlesi ve polene bağlı astım hastalığı görülebileceğini söyledi. Bu çocuklarda bahar alerjisinde görülen burun tıkanıklığı, su gibi burun akıntısı, gözlerde yanma olduğunu anlatan Dr. Özcan, bahar aylarında görülen polen alerjisinin, sadece göz kaşıntısı ve hapşırma olan basit bir hastalık olmadığının altını çizdi.
‘Hapşırık’ deyip geçmek yanlış
Alerjiye ‘hapşırık’ deyip geçmenin çok yanlış olduğunu belirten Özcan şu uyarılarda bulundu: “Bulgular haftada dört günden fazla ve tekrarlayıcıdır. Alerjik burun yakınması olan bu çocuklarda astım normalden daha yüksektir. Allerjik hastalıklar ve astım çocuklarda en sık kronik hastalık grubunu oluşturur. Öksürük yakınması olan ve can sıkıcı boyuta ulaşan çocuklarda ‘bronşit’ teşhisi konmuşsa alerjik astım olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun. Çocukluk çağı alerjik hastalıklarının erken teşhis konulduğu takdirde çok kolay tedavi edilebileceğini unutmayalım.”