• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Bağırsaklar yüzünden yuvalar bile yıkılıyor!

Bağırsaklar yüzünden yuvalar bile yıkılıyor!
Yaşam kalitesini düşüren Irritable bağırsak sendromu evliliğe, eğitim hayatına, hatta kariyere bile darbe vurabiliyor. Dr. Hakan Güveli "Rahatsızlığınızdan ...

Yaşam kalitesini düşüren Irritable bağırsak sendromu evliliğe, eğitim hayatına, hatta kariyere bile darbe vurabiliyor. Dr. Hakan Güveli "Rahatsızlığınızdan utanıyorsanız doktorun odasına yalnız girin" diyor

Irritable bağırsak sendromu (İBS), çoğu insan tarafından hastalık olarak görülmüyor. Bu da pek çok hayatın zehir olmasına neden olabiliyor. Oysa, halk arasında 'gaz sancısı' olarak bilinen IBS tedavi edilebiliyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli; kronik bir hastalık olan IBS, sinirsel kolit ve spastik kolitle ilgili sorularımızı yanıtladı...

Irritable bağırsak sendromu nedir?
IBS'yi; bağırsak alışkanlığınızda, altta bir hastalık olmadan meydana gelen değişiklikler olarak tanımlayabiliriz. Siz çoğunun farkında olmasanız da, sindirim sisteminizde, her gün yüzlerce olay oluyor. Sonuçta da her gün ya da sıklıkla değişken şekillerde birçok şikayetiniz olabiliyor. IBS'nin birden fazla tanımı vardır. Spastik kolit en sık bilinen adı olmakla beraber, spastik kolon, irritable bağırsak sendromu ve huzursuz (hassas) bağırsak sendromu olarak da adlandırılır. Halk arasında ise 'sinirsel kolit' olarak bilinir.

ŞİŞKİNLİK YAPAR
IBS'de ne tür şikayetler olur?
IBS; bazen ishal, bazen kabızlık, bazen gaz şikayetleriyle kendini gösterebilir ya da birkaç şikayet aynı anda olabilir. Hipokrat bu hastalığı üç bulgu ile tanımlamış:
1- Karında rahatsızlık hissi.
2- Düzensiz bağırsak hareketleri.
3- Değişken derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı.

Başka hastalıklarla karıştırılıyor mu?
IBS'nin kötü bir tarafı da iç içe geçen şikayetlerin bütünü olması. Yani "Gazdan şişiyorum" diyen bir hastada; alışkanlığını sorduğunuzda, ona göre normal olan ama aslında aralıklarla yakındığı birçok bulgu ortaya çıkabiliyor. Biz kendimize göre anormal olan şeyleri ancak önemli bir bulgu eşlik ettiğinde dile getiriyoruz. Kanser olduğunu zannederek bize başvuran hastalarımız da oluyor.

Tanı nasıl konuyor?
IBS kesinlikle, hastayı iyi dinleyerek tanısı konulabilen bir hastalıktır. Doktor; şikayete göre IBS hastalığından şüphelenir ve sohbet sırasında IBS tanı kriterlerini sorgular. Böylelikle tetkikler için yapılacak adımlar da belirlenir. Endoskopik işlemler diğer hastalıkların ayırıcı tanısı için yapılır. Bir gün içerisinde temizliği yapılarak ve hastanın işlemi bile hatırlayamayacağı şekilde anestezi verilerek ağrısız kolonoskopi işlemi yapılır. Tetkikler sonucunda karın bölgesinde rahatsızlık veya ağrı varsa ve şu üç bulgunun ikisi de varsa tanı konur: 1- Dışkılama ile rahatlama varsa. 2- Dışkılama sıklığında bir değişkenlik başlamışsa. 3- Dışkının şeklinde bir değişkenlik olmuşsa.

Hastalığın toplumdaki yaygınlığı nedir, daha çok kimlerde görülür?
IBS'nin klasik kitaplarda yer alan görülme sıklığı, toplumda yüzde 15-30 civarındadır. Hastalık her yaştaki insanda görülebilir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17926 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim