• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

Bağırsak Mikrobiyotasındaki Değişiklikler Meme Kanserinin Yayılmasını Arttırabilir

Bağırsak Mikrobiyotasındaki Değişiklikler Meme Kanserinin Yayılmasını Arttırabilir
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin meme kanserinin yayılmasını arttırabileceğini söyledi.

Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin önemi yapılan güncel çalışmalarla her geçen gün artıyor. Araştırmalar bağırsak florasındaki iyi bakterilerin çoğalmasının obezite, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklardan ve nörojeneratif pek çok rahatsızlıktan koruyabileceğini belirtiyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, meme kanseri ve sağlıklı bağırsak mikrobiyotası arasındaki ilişkiyi açıkladı.

"Meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendiğini göstermiştir"

Prof. Dr. Çoşkun, "Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kanserin oluşmasında pek çok faktör rol oynar. Kanserin erken teşhisi ve uygun tedavisi hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Son çalışmalar meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendiğini göstermiştir. İnsan sindirim sistemi yaklaşık 100 trilyon bakteri barındırır. Bağırsak mikrobiyotası, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet, nörolojik hastalıklar, romatoid artrit ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalıkta belirli biyolojik süreçlerle ilişkili olan yeni bir araştırma alanıdır" diye konuştu.

"Floranın bozulması durumunda depresyon, obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilim artabiliyor"

Kanser risk faktörleri üzerine yapılan çalışmalar, mikroorganizmaların vakaların yüzde 15-20'sinde kanser gelişimine katkıda bulunabileceğini belirten Coşkun, şu ifadelere yer verdi:

"Bağırsak mikrobiyotası ile hastalık arasındaki ilişkilerin çoğu hem mikrobiyotanın bileşimi hem de hastalık gelişiminde yer alan belirli mikrop türleriyle ilgilidir. Tzu-Yu Feng ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmada bağırsak mikrobiyotasının sağlık üzerine son derece önemli etkileri olduğuna dikkat çekiyor. Sağlıklı bağırsak florası bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklardan koruyucu etkiye sahiptir. Ancak bu floranın bozulması durumunda depresyon obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilim artabiliyor. Yakın zamanda yapılan bu çalışma bozulmuş mikrobiyotanın meme kanserinin yayılma riskini artırabileceğine yönelik veriler yayınladı. Cancer Immunology Research Dergisi'nde yayınlanan bu deneysel çalışmada bağırsak florasının kötü bakteriler lehine artmasının, meme dokusunda bağışıklık hücrelerin yapısının değiştirebileceğini ve meme kanseri olan kişilerde tümörün yayılmasına neden olan must hücrelerinin meme dokusunda yoğunlaştığını gösterdiler."

Çoşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle gereksiz antibiyotik kullanmamak, düzensiz ve batı tarzı beslenme şeklinden uzak durmak ve obezitenin önüne geçilmesi yapılması gereken en önemli adımların başında geliyor. Sağlıklı bağırsak florasını korumak çoğunlukla bizim elimizde. Bol sebze meyve tüketimi, tam tahıllı ürünleri tercih etmek ve gerektiğinde probiyotik desteği alınması bu çalışmalar ışığında bağırsak florasının düzenlenmesinde etkilidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 440 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim