• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

B12 eksikliği çocukların başarısını etkiliyor

B12 eksikliği çocukların başarısını etkiliyor
Çocuklarda gelişme geriliğine neden olan B12 eksikliği uzun süre davam ettiği zamanlarda çocukların okul başarılarının da düşmesine neden oluyor.

Çocukların B12 vitamini eksikliği, öğrenme güçlüğünden okul başarısını düşmesine kadar birçok alanda çocukları kötü etkiliyor. Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, suda çözünen ve tipik rengi nedeniyle "kırmızı vitamin" adı da verilen B12 vitamini eksikliğinin vücuttaki tüm hücre, doku ve organları etkileyebildiğini söylüyor.

Vejetaryenler B12 alamıyor

Hayvansal gıdalardan alınan B12 vitaminini birçok kişi, ekonomik nedenler ya da vejetaryen diyetlerin nedeniyle alamıyor. B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Soysal, "Kabızlık, iştahsızlık, denge sağlamada güçsüzlük, depresyon, bellekte zayıflama ve kilo kaybı da vitaminin eksikliği göstergeleridir. B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Olguların yüzde 25'inde sadece nörolojik bulgular vardır ve kansızlık tabloya eşlik etmeyebilir" diye konuştu.

Depresyona da neden oluyor

Başlıca nörolojik bulguların el ve ayaklarda uyuşma, bellek zayıflığı, kişilik değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebileceğinin hatırlatan Prof. Dr. Soysal "Özellikle çocuklarda B12 eksikliği uzun süre devam ettiğinde gelişme geriliklerine neden olabilmekte ve öğrencilerin okul başarısında düşme görülebilmektedir. Çünkü, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğüne yol açmaktadır. Vitaminin eksikliği ağrılı dil, saçlarda dökülme ve ciltte koyulaşmaya neden olabilir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim