• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Ayva ye eyvah deme

Ayva ye eyvah deme
Güzel kokusuyla iştah kabartan ayva, her derde deva oluyor. Soğuk algınlığına karşı bire bir olan bu meyve aynı zamanda cildin yaşlanmasını geciktiriyor...

Kış mevsiminin gözde meyvesi ayva bin bir derde deva. Bu güzel meyvenin çiçeği, çekirdeği, yaprağı ve kabuğu da en az meyvesi kadar faydalıdır diyen İstanbul Şişli Florance Nightingale Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, "Ayva yaprağı çayı, özellikle öksürüğe iyi gelmektedir. Boğazı yumuşatarak, grip ve nezlenin çabuk iyileşmesini sağlar. Ayva yaprağını 80 derece suda demleyerek hazırlanan çay günde en az 1 defa içilmelidir"diyor. Ayva çekirdeğinin, boğaz ağrısında, öksürükte, ishalde, mide ve barsak hastalıklarında,1 su bardağı suda 15 dakika kaynatılıp içildiğinde çok etkin olarak yarar sağladığını söyleyen Tapan,özellikle grip ve soğuk algınlığı yaşayanların bol ayva yemesini öneriyor. Bu sihirli meyvenin sağlığa faydalarını Beslenme ve Diyet uzmanı Tapan, şöyle sıralıyor...

 

VİTAMİN DEPOSU

Ayvanın meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A, B ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunmaktadır. Ayva kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına faydalıdır. Ağrıları azaltamada etkilidir.

Ayva içindeki pektin sayesinde, ağrı ve sancılarla kendini gösteren kabızlığı gidermekte oldukça etkilidir. Bu sıkıntıdan korunmak ve sıvı alımını artırmak için ayva kompostosu yiyebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamakta fayda var. 

Ayva aynı zamanda kanı temizler, çarpıntıyı dindirir, karaciğer tembelliğine iyi gelir.

 

DİYABET HASTALARI DİKKAT!

Antioksidant etkisi sayesinde, hipertansiyon, kalp, hiperkolesterol, diyabet ve metabolik sendroma karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ancak özellikle diyabet hastası olan bireylerin ayva tüketimindeki miktara dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü 1 orta boy ayvanın kalori içeriği 4 orta boy elmaya eşdeğerdir. Bu sebeple ayva tüketiminin bir porsiyonu dörtte bir ayva şeklinde olmalıdır. Aksi durumlarda şeker yükselmesine neden olabilir.

 

CİLDİ GÜZELLİŞTİRİR

Ayvanın antioksidant etkisi yaşlanma karşıtı etki göstererek, cildin gençleşmesini sağlamaktadır.Özellikle ayva çekirdeğinin kollajen yapısı sayesinde oluşan jölemsi kıvam cilde parlaklık katmaktadır. Öte yandan ayva çekirdeğinin yapılan içeceğin soğutulup cilde sürülmesi, akne tedavisinde Romalılar tarafından kullanılmıştır. 

Özellikle emzirme döneminde olan annelerin, şekersiz ayva kompostosu tüketmesi anne sütünü artırmaktadır. 

 

IHLAMURLU AYVA ÇAYI

Soğuk kış günlerinde bir yudum çayla hem hastalıklara karşı meydan okuyabilir, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz... 1 orta boy ayvanın kabuğunu, çekirdeğini ve ıhlamuru 10 dakika kaynatın. Karışımın içerisine, karanfil ve tarçın ekleyerek zenginleştirin. İçeceğiniz bu mucize çayın balgam söktürücü, boğaz ağrısı giderici , kalp sağlığını koruyucu, insülin direncini giderici, kolesterol düşürücüetkisi vardır. Aşırıya kaçmadan günde 2 bardak tüketmek faydalı olacaktır.

 

YAPILIŞI

Ayvaların kabuklarını soyup çekirdekleri ile beraber pişirin. Kaynamaya başlayınca kuru üzüm ve karanfili ekleyin. Ayvalar yumuşayınca altını kapatıp servis edebilirsiniz.

 

 

Ayva kompostosu ile sofranızı zenginleştirin

 

1 orta boy ayva

 

4 su bardağı sıcak su

Ayvanın çekirdekleri

1 yemek kaşığı kuru üzüm

2 karanfil

 

Zencefilli ayva reçeli deneyin

Nezle ve soğuk algınlığı geçiren bireylerin 1 tatlı kaşığı her sabah yemesi boğaz ağrılarını hafifletecektir. Ancak bu reçel özellikle diyabet hastalarına önerilmemektedir.

 

MALZEMELER:

1 kg ayva, 1kg şeker, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil

 

YAPILIŞI:

1 bardak suyla ayvaları haşlayın, yumuşadıktan sonra şeker ilave edin. Ardından 1 zencefil de ekleyin, 12 dakika harlı ateşte kaynatın. İndirmeye yakın yarım limon sıkın. 1 taşım kaynatılıp altını kapatın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim