• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

AYM'den, aile hekimlerinin izinlerine iptal

AYM'den, aile hekimlerinin izinlerine iptal
Anayasa Mahkemesi 11 Eylül 2014 tarihinde tüm Aile Hekimliği sistemini temelinden etkileyecek bir karar verdi.

Bilindiği üzere Aile Hekimliği bugüne kadar 10 maddelik bir kanunla idare edilmeye çalışılıyordu. Özlük hakları dahil düzenlemeler alt mevzuatlar ile yapılmaya çalışılıyordu. Bu durum çalışanlar arasında hukuksuzluğa sebep oluyordu. Bu yönetmelik, genelge, yönerge vb. düzenlemeler sık sık değiştirildiği için sistem mevzuat mezarlığı haline gelmişti.

Anayasa Mahkemesi son kararı ile bir nevi bu uygulamalara dur dedi.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ; "Anayasa Mahkemesi 11 Eylül 2014 tarihinde yaptığı toplantıda "5258 sayılı kanunun - İkinci fıkrasının "Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıyla yapılacak sözleşmede yer alacak hususlar..." ve "Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." bölümlerinin "sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının izin hakkı" yönünden Anayasa'ya aykırı olduklarına ve İPTALLERİNE," şeklinde karar vermiştir. Hatırlanacağı üzere içinde Türk Tabipleri Birliği ve AHEF' e üye Bursa Aile Hekimleri Derneği''nin de yer aldığı 10' a yakın Sivil Toplum Kuruluşunun Danıştay'da "Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik" için iptal davaları açmıştı. Danıştay dava dosyalarını birleştirerek görüşmeye başlamıştır. Danıştay 5. Dairesi Yönetmeliğin dayanağı olan 5258 sayılı kanunun 8. maddesinin T.C. Anayasasına aykırı nedeni ile Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Yüce Mahkemenin kararı ile ilgili yönetmeliğin dayanağı kalmamıştır dolayısı ile yönetmelik "Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının izin hakları ve düzenlemeleri yönünden" geçerliliğini yitirmiştir.

Danıştay'da açılan dava tarihinden itibaren yönetmeliğin izinle ilgili hükümleri geçersiz kalacaktır. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarının izin hakları yönünden kanuni düzenleme yapılması gerekecektir. Yeni düzenleme ile Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının dinlenme ve ücretli izin hakları yeniden düzenlenmiş olacaktır. Mevcut durumda aslında Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının fiili bir ücretli izin hakkı yoktur. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarına ücretli izin hakkı tanınmamakta işlerini yaptırmaları için bir "Vekil/Taşeron" bulmaları istenmektedir. Kendilerine vekil bulamayanların ücretleri kesilmektedir. "Yıllık İzinleri" nedeni ile ücretlerinde kesinti yapılan arkadaşlarımız ciddi hak kaybına uğramışlardır. Bu karar ile, Danıştay'da açılan davanın başlangıcından itibaren bugüne kadar doğan bu hak kayıplarının telafisi imkanı doğmuştur. Bu şekilde hak kaybı yaşayan arkadaşlarımız mahkemelere başvurmaları durumunda bu kayıplarını telafi edeceklerdir. Bu konuda AHEF olarak her türlü hukuki yardımı yaparak, yol gösterici olma kararı almış bulunmaktayız. 77 milyonu ilgilendiren "Aile Hekimliği Sisteminin" uygulayıcı 6 maddesi olan bir kanunla yürütme sevdasından vazgeçilmelidir." dedi.

5258 Sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun

Madde 8- Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esasları; çalışılan yer, kurum ve statülerine göre öncelik sıralaması; aile hekimliği uygulamasına geçişe ve nakillere ilişkin puanlama sistemi ve sayıları; aile sağlığı merkezi olarak kullanılacak yerlerde aranacak fiziki ve teknik şartlar; meslek ilkeleri; iş tanımları; performans ve hizmet kalite standartları; hasta sevk evrakı, reçete, rapor ve diğer kullanılacak belgelerin şekli ve içeriği, kayıtların tutulması ile çalışma ve denetime ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıyla yapılacak sözleşmede yer alacak hususlar ve bu Kanunda belirlenen esaslar çerçevesinde bunlara yapılacak ödeme tutarları ile bu ücretlerden indirim oran ve şartları, sözleşmenin feshini gerektiren nedenler, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

MEDİMAGAZİN

Bu haber toplam 3256 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim