JALE ÖZGENTÜRK
Dünyada gelişmiş ya da gelişmemiş bütün ülkelerin son yıllarda artık çok önemli bir sorunu var: Sağlık sistemi. Sağlık sistemine bir zamanlar gıptayla bakılan İngiltere, Almanya gibi ülkelerin sistemi çöktü. ABD ’de ise sağlık sisteminde iyileştirme yapmak isteyen Barack Obama, Cumhuriyetçiler’in hışmına uğradı. Devlet daireleri iflas etti.
Yanlış beslenme, gıda sanayiinin endüstrileşmesi maliyeti yüksek kanser, obezite gibi hastalıkları körüklüyor. Maliyetleri karşılayamayan sistemde çıkış aranıyor. Yeni felsefeler üretiliyor. Yeni trend’lerden biri modern tıp yerine hastalıkları engelleyecek koruyucu tıbbın öne çıkması.
İntegratif tıp olarak adlandırılan ve giderek yaygınlaşan bu felsefenin şimdi Türkiye ’de de bir temsilcisi var: Acıbadem Grubu.
Time’ın kapağında
1991 yılında kurulan, bünyesindeki 16 hastanede 13 bin çalışanı bulunan Acıbadem Sağlık Grubu’nun yatırımcıları Malezyalı Khazanah, Japonya’da Mitsui ve Mehmet Ali Aydınlar. Sağlık sektöründe sürekli büyüyen yeni hastaneler satın alan Acıbadem Grubu, son yatırımları ile global bir grup oldu, şimdi de farklı alanlara giriyor.
Dünyada sağlık sistemini etkileyen ilk beş insan arasında gösterilen, Time dergisine kapak olmuş Prof. Dr. Andrew Weil ile Bodrum’da Acıbadem New Life merkezi faaliyete geçiyor.
Merkezin lansmanı önceki akşam yapıldı. İmam Altınbaş, Abdurrahim Albayrak, Zeynel Abidin Erdem, Denizbank CEO’su Hakan Ateş gibi işadamlarının katıldığı lansmanda Mehmet Ali Aydınlar’la sohbet ettik. Sağlıkta dünyada yeni gelişmeler yaşandığını söyleyen Aydınlar, şunları söylüyor:
“Modern tıp tedavi edici tıp. Artık çok pahalı. Koruyucu ve alternatif tıp arayışları var. Önemli olan artık sağlıklı yaşatabilmek. Sağlıklı yaşamak zinde yaşlanmak. Hasta olmanın önüne geçmek. İntegratif tıp bunu hedefliyor ve modern tıbbı revddetmeyen bir sistem.”
Merkezi kurmalarının nedenini bu yenilikleri yakalamak olarak açıklayan Aydınlar, modern tıpla beraber yürüyen bu sistemin Türkiye’de ilk olduğunu anlatıyor. Aydınlar bu merkezle sağlık turizminin de gelişeceği görüşünde.
Hastane ruhsatı alabiliriz
Aydınlar’la sağlık sisteminde güncel gelişmeleri de konuşuyoruz. Türkiye’de hükümetin en büyük övünç kaynağı sağlık sisteminde bazı sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan biri bir zamanlar teşvik edilen ve sayıları hızla artan özel hastanelere getirilen yeni kısıtlamalar. Özel hastanelere yeni kadro ve ruhsat verilmediği için ruhsat ticareti dönemi yaşanıyor. Düzenlemeye göre yasak 1 Ocak’ta başlayacak.
Küçük özel hastanelerin artık ayakta kalması zor. Ölçek ekonomisi bu sektörü de etkisine almış durumda. Ruhsatlar satılık. Bu ruhsatları alan büyük gruplardan biri de Acıbadem Grubu. Mehmet Ali Aydınlar’a bu düzenlemeyi ve ruhsat almaya devam edip etmeyeceklerini soruyorum. İhtiyaçlarının tamamlandığını söyleyen Aydınlar, ancak uygun şartlarda olursa birkaç ruhsat daha almayı planladıklarını açıklıyor.
Ancak düzenlemeyi doğru bulmadığını da ekliyor Aydınlar. Ruhsatlı bir hastanenin ruhsatının başka bir hastaneye geçmesinin yanlış olduğunu belirtiyor ve “Bu yanlışın düzeltileceğine inanıyorum” diyor. Bu arada hastane ücretlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu farkının yüzde 200 arttırılmasına yorumu ise şöyle: “SGK fark ücreti yüzde 200 arttı, bu nedenle zam gelecek deniyor. Yüzde 200 fark alan hastane zaten çok az olacak. Ayrıca neyin yüzde 200’ü. 5 yıldır zam yapılmıyor zaten. Artış söz konusu olamaz.”