Sağlık Bakanlığı personel açığını ve denetim yetersizliğini gerekçe göstererek ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarını kapatma kararı aldı.
Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uz. Dr. Kürşad Özdemir'de, poliklinikler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalarının bitirildiğine işaret ederek bunun sağlıkta birinci basamağı öldüreceğini belirtti.
BHazırlık çalışmaları son aşamaya gelen yönetmeliğe göre bu tür kuruluşlar ‘tıp merkezleri’ adı altında toplanacak. Tıp merkezleri için de yeni kriterler getirilecek. Düşünülen kriterlerden bazıları ise şöyle: Merkezler sadece müstakil ve ahşap olmayan binada hizmet verebilecek. Nerede açılacağını belirme yetkisi sadece Sağlık Bakanlığı’na ait olacak.
35 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR
Uzmanlar ise bu karar ile 35 bin personelin işsiz kalabileceğini, aileleriyle birlikte 80 bin kişinin karardan etkileneceğini belirtti. Hazırlanan yönetmelik taslağı özel sağlık kuruluşlarını da harekete geçirdi. Binin üzerinde tıp ve dal merkezi temsilcisi 22 Ocak’ta Ankara’da toplanıyor. Açıklamada yeni yönetmelik ile sağlığın tamamen hastanelere devredilmek istendiği ve bu durumun tekelleşmeyi beraberinde getireceği vurgulandı.
Karardan, butik kliniklerden özel tıp merkezlerine, medikal tedavi sunan kaplıcalardan güzellik merkezlerine kadar geniş bir yelpazedeki firmalar etkilenecek. Ayakta teşhis ve tedavi yapan poliklinikler, özel dal merkezleri, güzellik merkezi ruhsatı olan kaplıcaların termal terapi bölümleri de karar kapsamında.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uz. Dr. Kürşad Özdemir, poliklinikler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalarının bitirildiğine işaret ederek bunun sağlıkta birinci basamağı öldüreceğini belirtti.
Özdemir, 15 Haziran’dan itibaren, özel sağlık polikliniklerinin kapanmaya başladığını söyledi. Sağlıkta pahalı tedavi yöntemi olan hastaneler ve yataklı tedavi kurumlarına önem verildiğini vurgulayana Özdemir, "Özel polikliniklerin kapatılması, yeni tıp ve dal merkezi açılımlarının durdurulması sağlıkta birinci basamağı öldürür ve sağlık alanında büyük bir kaosa yol açar" dedi.
Birgun.net