• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Ayakkabıyı akşam üzeri alın

Ayakkabıyı akşam üzeri alın
Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklarınız şişer ve genişler. Bu nedenle, akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde de sizi rahatsız etmez.

Bakımlı ayaklar şüphesiz kadın güzelliğinin en önemli unsurlarından. Özellikle topuklu ayakkabılar, ayakların çekiciliğini ve güzelliğini yürek hoplatan boyutlara taşıyor. Ancak bu güzelliğin bir bedeli olduğunu da unutmamak lazım. Kadınların vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabılar hakkında bilinmesi gerekenleri İsveç Ayak Sağlığı Genel Müdürü (Podiyatrist) Özgül İşgör'e sorduk:

- Ayakkabıda ideal topuk boyu nedir?
Ayaklara cazibe katan topuklu ayakkabılar, dikkatli kullanılmazsa ayaklarda birçok sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle topuk boyuna dikkat etmek gerekiyor. İnce ya da dolgu topuk da olsa alacağınız topuklu ayakkabıların topuk boyunun 5 cm'den az olmasına dikkat ederseniz, birçok ayak rahatsızlığını başlamadan önlemiş olabilirsiniz.

- Topuklu ayakkabılar, ayak sağlığını nasıl tehdit ediyor?
Topuklu ayakkabılar, insanların yürürken ayak üzerinde oluşturduğu basınç dağılımını bozarak ayakta deformasyonlara neden olabiliyor. Yürürken 3 nokta teması esasına göre yürürüz. Yani topuğumuz, 1. parmağımız ve 5. parmağımızı baz alan bir üçgen taban üzerine basarız. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı ile topuk olması gerekenden daha yükseğe çıkarılınca yük dağılımı bozulur. En fazla yük taşıması gereken topuğa binen yük azalır ve sonuçta 1. parmağımız 5. parmağımıza göre daha fazla yük altında kalır. Bu durumun uzunca bir dönem devam etmesi de ayakta ve özellikle 1. parmak ekleminde deformasyonlara, aşırı basınçtan dolayı nasırlara ve yine yük dağılımının bozulmasına bağlı olarak tendon ve bağlarda zorlanmalara yol açabilir.

- Topukluyu ayaklarıma zarar vermeden nasıl giyerim?
Bir takım yardımcı ürünler kullanabilirsiniz. Ayak Tarağı Koruyucusu bu seçeneklerden biri. Ürünün silikon jel yastıkları, kaymayan yapısı sayesinde ayaklarınızın ayakkabının içinde öne doğru kaymasını da engelliyor.

Topuklu ayakkabı ne süreyle ayakta kalmalı?  
Topuklu ayakkabılar ayakta kaldığı süreyle ayağın gereğinden fazla yorulmasına sebep olur. Biri 4, diğeri 7 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı giyen iki kadından, 7 cm topuklu giymiş olan diğerinden 7 kilometre fazla mesafe kat etmiş kadar yorulacaktır. Bu yüzden ayak sağlığını korumak için ayakların ara sıra ayakkabılardan çıkarılarak dinlendirilmesi gerekir.  

Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
- Ayakkabıyı akşama doğru almalısınız. Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklarınız şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde de sizi rahatsız etmeyecektir.
- Her iki ayakkabıyı da deneyin, çünkü genellikle, iki ayağınızın boy ve genişliği aynı değildir.
- Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha kısa topuklu ayakkabıları tercih etmelisiniz.
- Parmaklarınızın normal şeklini korumak için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçının.
- İç kısmının çok kaygan ve sert olmamasına dikkat edin.
- Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.
- Satıcının, ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağı şeklindeki sözlerine kanmayın. Çünkü genellikle bu durum gerçekleşmez.

Yasemin İlan

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim