Sağlık turizminden elde ettiği geliri 2023 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye'nin maliyet avantajı ve kaliteli teknolojik altyapısı ile yabancı hastaları çekmedeki başarısı, rakamlara da yansıyor. Ülkemizi sağlık için tercih eden yabancı hasta sayısı son 6 yılda 5 kat artışla 600 bine dayanırken, bu yolla elde edilen gelir ise 2,5 milyar doları aştı.
Üstelik dünyadaki büyüklüğü 100 milyar dolar olan bu pazarda bazı ameliyatların Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 daha ucuz olması, Türkiye'yi cazip kılıyor. Örneğin, kalp by-pass'ı olmanın ülkemizdeki faturası 8 bin 500 ila 21 bin dolar arasındayken, İspanya'da 39 bin ile 43 bin dolar arasında değişiyor. Almanya'da omurga füzyon ameliyatı olmak 29 bin dolar iken, Türkiye'de bu ameliyat sadece 7 bin dolar.
AVRUPA'DA 10 BİN AVRO TÜRKİYE'DE 5 BİN LİRA
Türkiye, sadece tıbbi ameliyatlar için değil, saç ekimi ve estetik için de turistlerin gözdesi. Dünya Turizm Organizasyonu'nun açıkladığı rapora göre; 188 bin turist sadece saç ekimi ve kanser tedavisi için ülkemize geldi. Saç ekiminde dünyada ikinci büyük pazara sahip Türkiye'ye Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya, Hollanda, Avusturya ve İngiltere'den binlerce hasta akın etti. Avrupa'da yapılan saç ekimi operasyonu 10 bin avroya mal olurken, bu rakam ABD'de 30 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye'de ise söz konusu hizmet ortalama 5 bin lira.
KÖRFEZ'DEN 35 BİN KİŞİ SAÇ EKİMİ İÇİN GELDİ
Körfez ülkeleri, Türkiye'ye özellikle saç ekimi operasyonları için büyük ilgi gösteriyor. Körfez'den ülkemize gelen 76 bin turistin yaklaşık 35 bini saç ekim merkezlerinin yolunu tuttu. Bu turistler, saç ekimi dışında termal sağlık hizmeti, tüp bebek, ortopedi, fizik ve rehabilitasyon tedavisi için de Türkiye'yi seçti. Ülkemiz sağlık turizmi hizmetlerinden faydalanmak isteyen Irak, Dubai, Tunus'tan sonra Mısır ve Libya'nın da dikkatini çekiyor.
NORMAL TURİSTTEN 15 KAT DAHA FAZLA KAZANÇ
Sağlık için ülkemizi tercih eden yabancılardan elde edilen gelir normal bir turistin yaklaşık 10-15 katı. Bin 200 plastik cerrah sayısı ile dünyada 9'uncu sırada yer alan Türkiye'de hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor, medikalde ise 12 bin dolara kadar uzanıyor.
2 MİLYON HASTA TEDAVİ EDİLECEK
MLP Care Uluslararası Hasta Merkezi Direktörü Murat Ercan, Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD'de çok yüksek rakamlara mal olan tedavilerin Türkiye'de daha uygun fiyatlarla yapıldığını belirterek, operasyonlarda daha başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Sağlık turizmindeki büyümenin önünde bir engel bulunmadığını ifade eden Ercan, “2023 hedefimiz sağlık turizminde 2 milyon uluslararası hastaya ve 20 milyar dolar gelire ulaşmak” dedi.
% 5'LİK ARTIŞA RUSYA DOPİNGİ
Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle de sağlık turizminde önemli ölçüde hareketlenme yaşanacağını dile getiren Ercan, "Yılsonu itibariyle uluslararası hasta sayısında toplamda yüzde 5'lik bir artış bekliyoruz ve bu sayede hedefimize ulaşmış olacağız” diye konuştu.