• BIST 9796.04
  • Altın 3064.006
  • Dolar 35.4819
  • Euro 36.1739
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Atkins diyeti ve karbonhidrata karşı bitmeyen savaş

Atkins diyeti ve karbonhidrata karşı bitmeyen savaş
Dr Robert Atkins'in New York'ta ölümünün üzerinden 10 yıl geçti; ama Atkins diyeti hakkındaki tartışma hala sonuçlanmış değil.

Atkins'in kilo konusunda dikkatli olmak isteyenlerin beynine kazıdığı şey "Karbonhidrat şişmanlatır" cümlesi oldu.

İnsanlar bugün hâlâ ekmeğin, makarnanın ve patatesin kilo yaptığından söz ediyor.

BBC'nin haberine göre, Atkins diyeti ilk olarak 1972'de ortaya çıktı ama Dr. Atkins'in Yeni Diyet Devrimi adıyla 2002'de yayımlanan ikinci kitabıyla birlikte popüler hale geldi.

Karbonhidratın asgariye indirilmesini salık veren ve yüksek proteine dayalı bu diyet et, yumurta, peynir, balık gibi proteinli yiyeceklere sınır koymuyordu.

Atkins, fazla miktarda karbonhidratın kandaki şeker seviyesini yükseltmesi sonucu salgılanan insülin hormonunun, vücudun bu şekeri dokularda yağ olarak depolamasına yol açtığını söylüyordu.

Bu diyet, vücudu karbonhidrat yoksunluğuna itmeyi, böylece enerji için mevcut yağın yakılmasını içeren ve ketosis olarak adlandırılan sürecin başlatılmasını öngörüyordu.

Atkins 15 milyon sattı
Atkins diyetinin en popüler olduğu 2003'te sadece İngiltere'de üç milyon kişi bu diyeti denemişti. ABD'de her 11 kişiden biri bu diyeti yaptı.

Ünlüler arasında ise bu diyetin en sadık takipçileri arasında Jennifer Aniston, Demi Moore ve Catherine Zeta-Jones var.

Neredeyse altı yıl boyunca New York'ta en çok satan 10 kitap listesinde kalan Atkins'in kitabı dünya genelinde 15 milyon adet sattı. Düşük karbonhidratlı bira ve ekmek gibi ürünler üretilmeye başlandı.

ABD'de buğday ve patates tüketiminin düştüğü, et tüketiminin ise arttığı bildirildi.

Ama bu diyetin keskin muhalifleri de vardı. Atkins diyetinin böbreklere zarar verdiği, ruh halini olumsuz etkilediği, diyabeti tetikleyebileceğine dair haberler yapıldı.

Bu araştırmaları yalanlayan karşıt haberler çıktı sonra. "İki araştırma Atkins diyetinin kalbe yararlı olduğunu gösteriyor", "Ünlülerin diyeti güvenli ve etkili bulundu" türünden haberler yayımlandı.

Atkins'in önerileri geleneksel beslenme uzmanlarının az yağlı - yüksek karbonhidratlı beslenme önerilerine ters düşüyordu.

Muhalifleri Atkins'in 2002'de geçirdiği bir kalp krizini kötü diyetin kanıtı olarak sundu.

Atkins iddiaları reddetti.

Geleneksel yaklaşım eleştiriliyor
Ölümünün üzerinden 10 yıl geçse de düşük karbonhidratlı diyetler konusundaki fikir ayrılıkları devam ediyor. Resmi sağlık kurumları beslenmemizde karbonhidratın üçte bir yere sahip olduğunu söylüyor.

ABD'de tavsiye edilen dengeli beslenme önerileri ise meyve, sebze, tahıl, protein ve süt ürünleri olarak porsiyonu beş gruba ayırıyor.

Fakat bazı beslenme uzmanları bu geleneksel yaklaşımı eleştiriyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7003 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim