• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

Atkins diyeti ve karbonhidrata karşı bitmeyen savaş

Atkins diyeti ve karbonhidrata karşı bitmeyen savaş
Dr Robert Atkins'in New York'ta ölümünün üzerinden 10 yıl geçti; ama Atkins diyeti hakkındaki tartışma hala sonuçlanmış değil.

Diyet Tuzağına Düşmeyin adlı kitabın yazarı John Briffa, düşük karbonhidratlı diyetlerin, zayıflama konusunda az yağlı ve kalori sınırlaması getiren diğer diyetlere üstünlüğünü kanıtlayan çok sayıda bilimsel araştırma olduğunu belirtiyor.

Briffa, "İnsanlar giderek buna ilgi duyuyor; doktorun, diyetisyenin, gıda sanayii ile bağlantılı beslenme kuruluşlarının ya da hükümetlerin tarihi geçmiş bilim dışı görüşlerine değil" diye konuşuyor.

Aktris Gwyneth Paltrow geçen hafta yayımladığı yemek kitabı ile diyetisyenlerin gazabını üzerine çekti. Kitapta Paltrow, düşük kalorili ve glutensiz bir diyet öneriyor ve ekmek, makarna, pirinç gibi yiyecekleri çocuklarından uzak tuttuğunu söylüyordu.

Onu eleştirenler çocuklarının "besin yoksunluğu riski" taşıyacağını ve "doğru düzgün düşünemeyeceklerini" iddia ediyor. Fakat taraftarları, aynı besin maddelerinin bu nişastalı karbonhidratlı yiyeceklerden çok daha iyi bir biçimde başka besinlerden sağlanabileceğini iddia ediyor.

'Verilen kilolar geri alınıyor'
Birçok beslenme uzmanı Atkins diyetinin kısa vadede işe yaradığı konusunda hemfikir.

Beslenme uzmanı ve diyetisyen Nicole Berberian, "Atkins, kilo kaybetme bakımından hızlı sonuç veriyor, ama diyet bırakıldığında verilen kilolar geri alınıyor" diye konuşuyor.

Birçok kişi bir besin grubunun neredeyse tümüyle beslenme rejiminden çıkarılmasına karşı çıkarken bazıları da uzun vadede bunun pratik olmadığını ifade ediyor.

Atkins'e yönelik bir başka eleştiri ise düşük karbonhidratlı diyetlerin kalp hastalıkları riskini artırdığı yönünde. Ancak taraftarlar bu iddianın bilimsel çalışmalarla doğrulanmadığını belirtiyor.

Ama üzerinde görüş ayrılıkları olan tek diyet Atkins değil. Herkesin işine yarayacak bir diyet olsaydı milyarlarca dolarlık bir sektör olan diyet endüstrisi olmazdı.

Sihirli çözüm yok
Diyetisyen Sian Porter, insanların sihirli çözümler aradığını, ancak herkese uyacak bir diyet türünün bulunmadığını söylüyor.

"Diyetler moda gibidir, fakat kalıcı değişikliklere gitmeke gerekir. Ayrıca yenen şeyler işin sadece yarısını oluşturur, diğer yarıda ise fiziksel aktivite gelir."

Kalori ve Korse kitabının yazarı Louise Foxcroft'a göre, Atkins'in kilolu ve doktor olmasının diyete kişisel bir özellik kattığını ve birçok kişinin gözünde "geçerlilik" kazandırdığını belirtiyor.

Porter ise ikinci kitabının internetin çıktığı döneme denk gelmesi nedeniyle Atkins'in zamanlama bakımından avantajlı olduğunu ifade ediyor.

Ancak Leeds Metropolitan Üniversitesi'nde obezite ve spor profesörü olan Paul Gately, Atkins benzeri düşük karbonhidratlı diyetlerin kamuyounda basit ve karmaşık karbonhidratlar konusunda bir yanlış algıya neden olduğunu söylüyor.

Diyet bilimin diğer alanları gibi değil. Ne okursak okuyalım, ne tür rakip teoriler olursa olsun, destek oranı ne olursa olsun her birey yeme konusunda kendi sözde bilimsel deneyini gerçekleştiriyor.

Kendisini zayıflatan şeyleri onaylıyor. Ve doktor ve beslenme uzmanlarının yanı sıra sıradan insanların da beslenmeye dair önerilerine kulak veriyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6975 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim