Kullanıldıktan sonra doğaya gelişi güzel atılan pillerin 300 yılda yok olduğu, başta insan sağlığı olmak üzere tüm canlılar açısından risk oluşturduğu belirtildi.
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Serencam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamın her alanında kullanılan pillerin kontrolsüzce çevreye bırakılmasının, içinde yer alan kimyasallar nedeniyle doğada tahribata yol açtığını ve etkisinin yüzyıllarca sürdüğünü söyledi.
Pillerin doğadaki olumsuz etkilerinin yok olmasının uzun yıllar gerektirdiğini belirten Serencam, "Kurşunlu pillerin doğaya karışma süresi 300 yıl olarak saptanmış. Bu da atık pillerin 300 yıl boyunca bütün canlıları tehdit ettiği manasına gelmektedir. Pillerin kontrolsüz şekilde doğaya salınması insan sağlığı için ciddi manada tehlike oluşturuyor" dedi.
Serencam, Türkiye'de 2004 yılında Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çıkarıldığını ifade ederek, "Yönetmelikte de çok düşük konsantrasyonlarda bile doğaya salınacak pillerin insanların ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olacağı belirtilmektedir. Tahıl ve bitki ürünlerine ya da hayvansal olarak alınan gıdalara bulaşması neticesinde insanlar çeşitli sağlık sorunlarına yol açan ağır metale maruz kalabilmektedir" diye konuştu.
"Kontrollü şekilde toplanması ve imha edilmesi çok önemli"
Pillerin içindeki kadminyuma bağlı zehirlenme ve ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini vurgulayan Serencam, şöyle devam etti:
"Kadminyum zehirlenmesi ölümlere yol açan itai itai sendromuna neden olabilmektedir. Besin zincirine geçmiş kadmiyumun, besinlerle sürekli olarak alınması halinde vücudun önemli fonksiyonlarının zarara uğraması sonucu özellikle kemikler eğilip, bükülür. Metabolizmamız hep kimyasal faaliyetle hareket etmektedir. Dolayısıyla vücudumuzda aktif şekilde kullanılması gereken demir var. Başka yüksek konsantrasyonlarda materyaller geldiği zaman demirin yerini almakta, dolayısıyla metabolizmayı faaliyete geçemez hale getirmektedir."
Serencam, pillerin kontrollü şekilde toplanması ve imha edilmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bunların geri dönüşümü gayet basit kimyasal işlemlerden oluşmaktadır. Ülkemiz de bu konuya hassasiyet göstermektedir. Yönetmeliklerle, uygulamalarla, kişisel inisiyatiflerle atık pil toplama işlemi güzel bir noktaya doğru gitmektedir" dedi.
Bayburt Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İhracatçıları Derneği işbirliğinde 19 okulun katılımıyla yürütülen atık pil toplama kampanyası kapsamında, yaklaşık 6 ayda 225 kilogram atık pil toplandı.