• BIST 9667.93
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

"Ateşi olan çocuğa soğuk duş aldırmayın"

"Ateşi olan çocuğa soğuk duş aldırmayın"
Dr. Ece Şule Aslan, ateşi olan çocuklara soğuk duş aldırmak yerine ılık duş aldırmak gerektiğini belirtti.

Hisar Intercontinental Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ece Şule Aslan, ateşi olan çocuklara soğuk duş aldırmak, alkol ve sirkeyle vücudunu silmek yerine, ılık duş aldırmak gerektiğini belirtti.

Aslan, yaptığı açıklamada, ateşi olan çocuklara ateş çok yüksek değilse ve çocuk kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32°C) aldırmak gerektiğini aktardı. Çocuğun normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat edilmesini öneren Aslan, “Bulunduğu odayı serin tutun (21-22°C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun ve doktorunuzun önereceği ateş düşürücüleri kullanın” dedi.

-ÇOCUKLAR NEDEN ATEŞLENİYOR?-

Ateşin kendi başına bir hastalık değil, çocuk hastalıklarında özellikle de enfeksiyonlarda görülen bir bulgu ve vücudun hastalıkla mücadele ettiğinin göstergesi olduğunu bildiren Aslan, şunları ifade etti:

“Enfeksiyonlar, ateşin en sık nedenlerinden birisi olmakla birlikte enfeksiyon dışı çeşitli durumlarda da (inflamatuar, neoplastik ve bağışıklık sistemi hastalıkları) ateş yükselebilir. 2-5 yaş arası kreş çocuklarında daha çok olmak üzere her yaş grubunda görülen ateşe en sık virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonlar, Rotavirüs, streptokokların boğazda yaptığı (halk arasında beta olarak bilinen) enfeksiyon neden olur.

Ağızdan 37,5, makattan 38,5, kulaktan 38 derecenin üstündeki değerleri ateş olarak kabul ediyoruz. Ancak unutmamanız gereken bir şey daha var; çocuğunuzun cildinin sıcak olması her zaman ateşi olduğu anlamına gelmez. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir. Her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür; yaş, hastalıklar, aktivite, günün değişik zamanlarına göre değişkenlik gösterir.”

-“BU BELİRTİLER VARSA HİÇ GECİKMEDEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN”-

Çocuk uyanıksa, aktifse, oyun oynuyorsa, yiyip içebiliyorsa, rahat uyuyabiliyorsa ve nefes almasında bir problem yoksa korkmamak gerektiğini vurgulayan Aslan, çocuk nefes alıp vermekte ve yutkunmakta zorluk çekiyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmasını hatırlattı. Aslan, şu belirtiler görüldüğünde acilen doktora ulaşılması konusunda uyardı:

“-Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülüyorsa,

-Bebek ve çocuklarda 40 °C'nin üzerinde görülüyorsa,

-Ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa,

-Ememiyorsa ya da hiçbir şey yemek istemiyorsa,

-Ateşin yanında uyku eğilimi varsa,

-Bilinç değişiklikleri gözlemliyorsanız,

-Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa,

-Daha önce "havale" geçirmiş ise,

-Genel görünümünde kötülük varsa,

-Boyun kısmında sertleşme varsa,

-Devamlı kusma, diyare (ishal) oluyorsa,

-Ateş 3 günden uzun sürmüşse hiç beklemeden hemen doktorunuza başvurun.”



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim