• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Astım hastalarına uyarı

Astım hastalarına uyarı
"Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerce astım hastaları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı” "Kış aylarında hava kirliliğinin fazla olduğu dönemlerde astım atakları daha sık oluşuyor"

BSK Aydın Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Cinalioğlu, özellikle kış aylarında hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde astım hastalarında çok sık astım atakları oluştuğuna dikkat çekerek, bu hastalara hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi.

Astımın genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen, değişik sebeplerle aşırı duyarlılık sonucu solunum yollarının kasılması ve buna bağlı olarak daralması ile karakterize olup, geri dönüşümlü bir nefes yolu hastalığı olduğunu belirten Cinalioğlu, astımın alerjik kökenli ve hastanın yapısından kaynaklanan özelliklerle iki türde oluştuğunu kaydetti.

Özellikle kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin astımı tetiklediğine dikkat çeken Dr. Memduh Cinalioğlu “Astım, özellikle kış aylarında hava değişiminin yoğun olduğu, bahar aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde daha sıklıkla rastladığımız öksürük, hırıltılı solunum, nefeste daralma ile seyreden bir hastalıktır. Aydın’da özellikle kış aylarına hava kirliliğinin fazla olduğu dönemlerde astım ataklarıyla daha sık karşılaşılıyor. Astım rahatsızlığı bulunan hastalarımızın mecbur kalmadıkça hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde evlerinden dışarı çıkmamalarını öneriyoruz" dedi.

“EN ÖNEMLİ TEDBİLERDEN BİRİ SİGARA”
Astım hastalığına yakalanmamak için çeşitli tedbirlerin alınması gerektiğini, ancak en önemli tedbirin başında sigara geldiğini hatırlatan BSK Aydın Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Memduh Cinalioğlu “Sigaranın yaşamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Hava kirliliğinden de kaçınmak önemli. Alerjik yapısı olan insanların alerjenlerden mümkün olduğunca kaçınması, bahar aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde pikniklerde dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hanımların tuz ruhu, porçöz gibi kimyasal maddelerle iç içe olması çok ciddi nefes yollarında iritasyon oluşturarak bu tip astım ataklarının oluşumuna neden olabiliyor. İş yerlerinde vernik, cila kullanan özellikle alerjisi olan insanlarda çok ciddi nefes darlıkları yaşanabiliyorlar. Bunlardan kaçınmak astım hastalığı riskini azaltır" diye konuştu.

Akciğerleri etkileyerek soluk almayı güçleştiren astım hastalığının her 26 kişiden birinin yakalandığı, oldukça yaygın bir hastalık olduğunu ifade eden Cinalioğlu, Türkiye'de astımın görülme sıklığının erişkinlerde yüzde 2-4, çocukluk çağında ise yüzde 5-8 arasında değiştiğini belirtti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4015 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim