• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Astım hastalarına sağlıklı tatil önerileri

Astım hastalarına sağlıklı tatil önerileri
Yaz mevsimi ile birlikte bütün bir yıl hayali kurulan tatil planları da hayata geçmeye başladı.

Tatil yeri seçiminde; otelin denize konumu, yiyecek ve içecek seçenekleri, fiyat alternatifleri gibi etkenler öncelikli olarak değerlendirilirken sağlık ikinci plana atılıyor. Özellikle astım hastaları için bazen odadaki halı, bazen de havuz suyundaki klor ciddi birer tehlikeye dönüşebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, sağlıklı bir tatil dönemi için astım hastalarına önerilerde bulundu.

Tatil için tüm ayrıntılar önceden planlanmalı

Astım ve alerji hastaları tatile çıkmadan önce tüm riskleri hesaplamalı, kalacak yer ve şartların seçimi konusunda çok dikkatli olmalıdır. Tatilde gidilecek yer, ulaşım şekli, kalınacak otel veya ev seçimleri özenle yapılmalıdır. Gidilecek bölge açısından; hava kirliliği olmayan, polenlerin yoğun olmadığı ve yüksek nem içermeyen yerler seçilmelidir. Araba ile yolculuklarda klima kullanılmalı, uçak yolculuğu yapanlar ise nefes açıcı ilaçlarını yanlarından ayırmamalıdır. Yolculukta araba kullanılacaksa; camları açmak yerine klima kullanılması daha uygundur. Ancak araba klimalarının temizliğinin yapılması ve polen filtresi içermesi önemlidir. Arabaya binmeden yaklaşık 10 dakika önce klima çalıştırılmalı ve sonra arabaya binilmelidir. Ayrıca günün çok sıcak saatlerinde araba ile yolculuk yapmaktan kaçınılmalıdır. Uçak yolculuğu esnasında kabin basıncı ve klimalar alerjik kişiyi olumsuz etkileyebilir.

Ev tozu alerjisi olanlar bunlara dikkat etmeli!

Otel odasının halı ile kaplı olması, özellikle ev tozu (akar) alerjisi olanlar açısından tehlikelidir. Mümkünse halı ile kaplı olmayan odalar tercih edilmelidir. Ayrıca kalınacak odanın havalandırma sistemi yüksek kalitede olmalıdır.

Havuz suyundaki klor astım tetikleyicisi olabilir

Klor, özellikle alerjik astım hastalarında nefes darlığını tetikleyici bir etken olabilir. Ayrıca klor, ciltte ve gözde de yanma, kızarma, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Önlem olarak havuzdan çıktıktan hemen sonra duş alınması önemlidir.

Güneş alerjisi olanlar 10.00 - 16.00 saatleri arasında çıkmamalı

Güneş alerjisi, yaz tatillerinde karşılaşılabilecek başka bir sorundur. Güneş, ciltte ve gözde reaksiyon yaratabilir. Bu nedenle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak, güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, yüksek koruma faktörlü kremlerle cildi korumak önemlidir. Astım hastaları için önerilen yüzme ve yürüyüş gibi sporların güneşin çok yoğun olduğu saatlerde yapılması uygun değildir.

Şikayetler azaldığı için astım ve alerji ilaçları ihmal edilmemeli

Astım ve alerji hastalarının birçoğu yaz döneminde şikayetleri hafiflediği için ilaçlarını ihmal edebilir. Ancak kontrolsüz bir alerji ve astım yaz tatillerinde hızla alevlenerek sorun yaratabilir. Rahat bir tatil geçirebilmek için tüm önlemlerin alınması ve gereken ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşımaktadır. Tatil öncesi astım ve alerji hastalarının yapması gereken en önemli hazırlık; düzenli kullanılan ya da acil durumda kullanılacak ilaçların, cilt, burun ve göz alerjileri için kullanılabilecek krem ve damlaların mutlaka önceden hazırlanarak valize yerleştirilmesidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim