• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Astım bayramda tatil yapmıyor!

Astım bayramda tatil yapmıyor!
Bayramlar, işlere aranın verildiği, ailelerin bir araya geldiği, ziyaretlerin ziyafete dönüştüğü serbest zamanlar olarak değerlendiriliyor. Beslenmeye gösterilen özen azalırken, alerjik astımı olanların atakları bayramlarda artıyor.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, beslenmenin astım hastaları için çok daha fazla önem taşıdığına, astım ve reflü arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Astım hastalığının doğası gereği akciğerlerde havanın hapsolmasına bağlı diyaframın aşağı itildiğini ve mide başının gevşediğini belirtiyor. Bu durumun midedeki asitli içeriğin yutma borusundan yukarı taştığı reflüyü oluşturduğuna değiniyor. Reflü sonucu mideden yukarı çıkan asitin önce soluk borusuna sonra bronşlara ve ses tellerine uzandığını ve öksürük oluşturduğunu vurguluyor ve astımın reflüyü, reflününde astımı tetiklediğinin altını çiziyor.

 

Reflüyü Arttıran Gıdalar Nelerdir?

 

Tabak, reflü sorununun beslenmeyle doğrudan ilişkisine değinerek, bazı gıdaların tüketilmesiyle arttığını belirtiyor. Kakaolu gıdalar başta olmak üzere, kafein içeren kola, çay ve kahvenin yanı sıra çiğ sarımsak, çiğ soğan ve çiğ domatesin, aşırı yağlı yemeklerin midenin boşaltılmasını geciktirerek midede asit salgısını artırdığına değiniyor. Kurban Bayramı’nda taze ve yağlı et tüketiminin daha fazla olduğunu söyleyen Tabak, taze etin hazmının zor ve mideyi terk etme süresinin uzun olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gece, geç saatlerde yemek yenilmesi sonrasında hemen yatıldığında midedeki içeriğin yutma ve soluk borusuna kaçmasıyla reflünün oluşabileceğini belirtiyor.

 

Astım Hastaları İçin Kurban Bayramı Önerileri:

 

1-   Taze etin hazmı kolaylaştırması için birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmesini,

2-   Öğünlerin bir anda çok fazla gıda içermemesini, sık sık azar azar yemek yenmesini,

3-   Kakao ve çikolatanın yerine şekerleme veya sütlü tatlıların tercih edilmesini,

4-   Kızartmaların sofrada yer almamasını, onun yerine ızgara tercih edilmesini,

5-   Reflüyü önlemek adına yatmadan önceki 2 saat süresince yemek yenmemesini öneriyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2622 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim