Günümüzde fenotip kavramının ön plana çıktığını ve astımın her hastada aynı tarzda ve şiddette olmadığını belirten Bayındır Hastanesi Söğütözü Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Cem Gündoğdu, her hastaya uygun tedavinin doktoru tarafından seçilmesi gerektiğinin ve astıma sebep olan koşulların düzeltilmesinin ilaç tedavisi kadar önemli olduğunun altını çizdi.
Astım; nefes darlığı, üç haftadan uzun süren öksürük, nefes verirken duyulan hırıltı veya ıslık sesi ve göğüste tıkanıklık hissi ile belirti gösterir. Nefes darlığı ataklar halinde gelir, özellikle geceleri hastayı uykudan kaldırması tipiktir. Hastanın, ataklar arasında nefes darlığı yakınması genellikle yoktur, fakat bu durum hastaların bir bölümünde sürekli bir hal alabilir. Nefes darlığı olmadan, sadece kuru öksürük nöbetlerinin varlığı veya nefes verirken duyulan ıslık sesi ve hırıltı da tek başına astımın belirtisi olabilir. Reflünün olması da, mide asidinin bronşlara geçmesine ve yakmasına sebep olacağından kuru öksürük nöbetleri yaratabilir. Bu nedenle akla getirilmeli ve tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
Astım atağında genelde tetiği çeken bir faktör vardır. Allerjiye bağlı olabileceği gibi, en sık görülen şekli, bronşu duyarlı kişilerde üst solunum yolları enfeksiyonları sonrası ve geniz akıntısı ile astım atağının başlamasıdır. Bunlardan başka çeşitli etkenler astım atağına sebep olabilir. Ev tozu akarları, çimen, ağaç, yabani ot ve hububat polenleri, küfler, hamam böcekleri, kedi, köpek, kuş gibi ev içerisinde beslenen hayvanlar, nezle, grip gibi enfeksiyonlar, sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek ve boya kokuları gibi ağır kokular, sis ve hava kirliliği, stres ve psikolojik faktörler, egzersiz, aşırı nem (% 85’in üzeri), hava ve mevsim şartlarındaki değişim, gülme, ağlama gibi ani sık nefes alış verişini gerektiren manevralar, mesleki faktörler.
Ev tozu akarları gözle göremediğimiz, ancak iç ortamlarda milyarlarca bulunan mikroskop altında keneye benzeyen canlılardır. En çok, yün ve pamuklu yorgan, yastık, yorgan, yatak, battaniye, halı, perde gibi yerlerde barınırlar. Yüksek rakımlı yerlerde akarların yaşama olasılığı çok azken, özellikle rutubetli iklimlerde yaşama olasılığı çok fazladır. Örneğin, Erzurum’da ev içi havadaki akar konsantrasyonu çok düşükken, Alanya’da akar konsantrasyonu çok fazladır.
Akarlara allerjisi olanlar, yatak örtülerini, nevresimlerini ve çarşaflarını haftada en az 2 kez değiştirmeli ve bunları 60 derece üzerinde bir sıcaklıkta yıkamalıdırlar.Evde sık sık temizlik yapılması, tercihen temizliğin başkası tarafından yapması, kişi kendi yapıyorsa maske kullanılması, evin sık sık havalandırılması, yatak odasında halı varsa kaldırılması, kumaş döşeli eşyalar yerine deri, suni deri, ahşap ve plastikten yapılmış olanlarının tercih edilmelidir. Evde peluş oyuncak barındırılmamalı, yatak ve yastıklar akarları geçirmeyen özel bir kılıf ile kaplanmalı, akarları öldüren özel kimyasal solüsyonlarla temizlik yapılmalıdır. Özellikle HEPA filtre içeren hava temizleme cihazlarının kullanılması gibi önlemler almaları, uzun vadede allerjik şikayetlerinin kontrolü ve korunumu açısından faydalı olabilir.
Polenlerden korunmak için; polen sezonu olan Nisan, Mayıs, Haziran aylarında gerekli olmadıkça dışarıda dolaşılmamalı ve pikniğe gidilmemelidir. Ev ve arabalarda polenleri tutan hava filtreleri ve hava temizleme cihazları kullanılmalıdır. Polenin yoğun olduğu günlerde dış ortamda maske ve gözlük takılmalı, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, evdeki pencereler ince örgülü telle kapatılmalı, polen sezonu boyunca allerjiye karşı koruyucu antiallerjik ilaçlar alınmalıdır.
Küf mantarlarından korunmak içinse evde nemli, rutubetli duvarlar varsa tamiri yaptırılmalı, evin havalanması arttırılmalı, küflü malzemeler atılmalı ve küflü yerler çamaşır suyu ile silinmelidir.
Ev hayvanlarına karşı alınabilecek önlemler ise, allerjik kişinin yaşadığı eve ev hayvanı alınmamalı eğer evde hayvan besleniyorsa, bu hayvan alerjik kişiden mümkünse uzaklaştırılmalıdır. Evdeki hayvan uzaklaştırılamıyorsa, HEPA filtreli bir hava temizleme cihazı kullanılmalı, hayvanla yakın temas halinde maske takılmalı ve hayvanın tüyleri allerjenlerin miktarını azaltabilecek özel bir şampuanla haftada bir yıkanmalıdır.
Astım ataklarında, tetiği çeken tek faktör allerjenler değildir
Günümüzde astım evreleri değişim gösteriyor. Önceleri hafif, orta ve ağır astım şeklinde tanımlanan evreler, bugün kontrol altında olan ve kontrol altına alınamayan astım olarak tanımlanıyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4869 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana'dan KOAH'ın sağlık ve ekonomi üzerine etkileri üzerine değerlendirmeMedicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını belirtti.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamaBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu bildirdi.
KOAH'ın en yaygın nedenleri sigara kullanımı ve hava kirliliğiMedicana Sağlık Grubundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Oğurlu, KOAH'ın en yaygın nedenlerinin sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğunu bildirdi.
"İyi uyku" tedavisi için Kafkasya'dan Kars'a geliyorlarKafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki "Uyku Apne Ünitesi"ne Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesindeki ülkelerden gelen birçok hasta, tedavinin ardından rahat uykuya kavuşuyor.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim