Ülseratif kolit, kalın barsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın iltihabı olarak biliniyor. Kronik olan ve dönem dönem alevlenen bu hastalığın nedeni hakkında hala net bir bilgiye ulaşılmış değil. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, hastalığın bulaşıcı olmadığını belirterek, “İnflamatuar barsak hastalıkları olarak bilinen ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı bulunan kişilerin akrabalarında bu hastalıkların görülme sıklığının yüzde 5-20 arasında olduğu bildiriliyor” diyor.
Ülseratif kolit hakkında merak edilenler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, bu konuda sık sorulan soruları yanıtlıyor:
Ülseratif kolitin belirtileri nelerdir ?
• Kanlı ishal.
• Makattan kan ve sümüksü madde gelmesi.
• Karın ağrısı.
• Halsizlik ve yorgunluk.
• İştahsızlık ve kilo kaybı.
• Kansızlık ve solgunluk.
• Bazı hastalarda, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar olması.
Ülseratif kolit tanısı nasıl konuluyor ?
Ülseratif kolit tanısı Crohn hastalığında olduğu gibi öykü, fizik muayene, labarotuvar bulguları ve kalınbarsakların görüntüleme yöntemleri yardımı ile konululabiliyor. Dışkı ve kanın laboratuvarda değerlendirilmesi önem taşıyor. Kalınbarsaklar ve incebarsağın son bölümü kolonoskopi ile ayrıntılı bir şekilde görüntülenebiliyor. Barsak kanalı biyopsi alınmasına duyarlı olmadığı için hasta hiçbir şey hissetmeden hasta bölgelerden parça alınabiliyor. Bu parçaların patoloji ile değerlendirilmesi sayesinde tanı konulabiliyor.
Ülseratif kolit nasıl tedavi ediliyor ?
Nedeni tam bilinmeyen, kronik bir hastalık olmasına rağmen ülseratif kolit hastalığı günümüzde başarı ile tedavi edilebiliyor. Tedavide sürekli doktor kontrolünde olmak önem taşıyor. Ülseratif kolit tedavisinin, hastalığın şiddetine ve etkilediği barsak alanına göre hekim tarafınndan planlanması gerekiyor. Genellikle ağızdan alınan haplar ve makattan verilen lavmanlar ile tedaviye başlanılıyor. Bu ilaçların yetersiz kaldığı ya da hastalığın en başından şiddetli seyrettiği durumlarda, tedaviye ağızdan veya damar yolu ile kortikosteroid ilaçlar eklenebiliyor. Gereğinde ağır hastalar hastanede yatırılarak damar yolundan beslenebiliyor. Kimi ağır kolitlerde tedaviye bağışıklığı baskılayan ilaçlar verilebilebiliyor. Bazı durumlarda ise hastalar ancak cerrahi yolla tedavi edilebiliyor.
Burada önemli bir noktanın altını çizmekte yarar var. Kortikosteroid ilaçlarla tedavi süresinin asla üç ayı geçmemesi ve hastaların hekime sormadan ilacı aniden kesmemeleri gerekiyor. Ülseratif kolitte hastalığa bağlı yakınmalar geçtikten sonra hastaların tedavisine bazı ilaçlarla devam ediliyor.
Ülseratif kolit hastalarında diyetin faydası oluyor mu?
Ülseratif kolit hastalarında özel bir diyet uygulamasının faydalı olduğu ya da herhangi bir gıdanın ülseratif kolitte zararlı olduğu bilimsel olarak gösterilememiştir. Toplumda (% 5-10) sıklığında görülen süt tahammülsüzlüğü (laktoz intoleransı) zaten var olan ishale katkıda bulunabilir. Bu durumlarda süt ve süt ürünlerinden uzak durulması veya marketlerde bulunan laktazlı sütlerin tüketilmesi önerilebilir. Aspirin ve romatizma ilaçları ülseratif koliti alevlendirilebileceğinden bu ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Genel olarak temiz, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir.
Ülseratif kolit kansere neden olur mu ?
Ülseratif kolit varlığında hastalığın 9-10’ncu yıllarından itibaren kalın barsak kanseri gelişim riskinin sağlıklı insanlara göre arttığı araştırmalarla gösterilmiştir. Bu risk artışı hastalıkla geçen süreye ve ülseartif kolitin kalın barsağın ne kadar bir bölümünü etkilediğine bağlı olarak değişebiliyor. Ancak ne iyi ki, ülseratif kolit hastalarında kalın barsak kanseri gelişiminden önce kalınbarsak yüzeyinde displazi adı verilen bir takım öncü değişiklikler oluyor. Bu değişiklikler erken dönemde yapılan kolonoskopi ve biyopsi ile saptanabiliyor.
İşte bu nedenden ötürü ülseratif koliti olan hastaların, eğer tüm barsaklarını tutan hastalıkları var ise dokuzuncu yıldan sonra, sadece kalınbarsağın sol tarafını tutan hastalıkları var ise 15’nci yıldan sonra yıllık tarama kolonoskopileri yaptırmaları gerekiyor. Bu sayede öncü oluşumlar saptandığında kanser gelişmeden kalın barsağın cerrahi olarak çıkarılması mümkün olabiliyor.
Ülseratif kolit hastaların hayatını nasıl etkiliyor?
Yapılan çalışmalar ülseratif kolitli hastaların yaşam sürelerinin normal insanlardan farkı olmadığını gösteriyor. Bir başka deyişle ülseratif kolit ömrü kısaltmıyor. Hastalar genellikle kontrollerini ve tedavilerini aksatmadıkları sürece normal hayatlarını sürdürebiliyor. Ülseratif kolit hastalığı ve hastalıkta uygulanan tedavilerin çoğu anne-baba olmaya engel olmuyor. Sadece kadınlarda kalın barsağın tam çıkarılmasının gebe kalma şansını azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle doğurgan yaştaki kadınlarda cerrahi kararı alınmadan önce iyi düşünülmelidir.
Ülseratif Kolit Hastalığının Cerrahi Tedavisi nasıl yapılır?
Ülseratif kolit hastalığı için günümüzde geçerli tedavi yöntemi kalın barsak ve rektumun tamamen çıkarılmasına dayanan “Total Proktokolektomi” ameliyatıdır. Bu ameliyat Crohn hastaları, uygun kanser hastalarında da uygulanabiliyor. Laparoskopik yöntemle bu ameliyat yapılabilir, böylece çok daha az iz kalır ve böylesi büyük bir ameliyatın hasta üzerinde yarattığı kötü etkiler en aza indirilmiş olur.
Aspirin ve romatizma ilaçları koliti şiddetlendiriyor
Ülseratif kolit, kalın barsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın iltihabı olarak biliniyor. Kronik olan ve dönem dönem alevlenen bu hastalığın,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8863 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana'dan mide ve bağırsak kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirmeMedicana Bahçelievler Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Turan Çalhan, mide ve bağırsak kanserlerinin genellikle belirti vermeden ilerlediğini, erken teşhis için kanser taraması yaptırmanın önemli olduğunu bildirdi.
Medipol'den pankreas ve tümör tedavisinde modern ve etkili yöntemlerMedipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç: - "İşlemin ardından hastalarımız genellikle bir gün içinde yemek yemeye başlıyor ve üç gün içinde taburcu oluyor"
Kahve bağırsak sağlığına iyi geliyorBiruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Kamil Özdil, kahvenin, sindirim sistemini güçlendiren ve sağlıklı bakterilerin çoğalmasını sağlayan bir içecek olduğunu belirtti.
Biruni Üniversitesinden pankreas kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil: - "Pankreasın vücuttaki derin konumu nedeniyle, pankreas kanseri genellikle geç evrelerde teşhis edilebiliyor"
- 16:53 - Şemdinli Kaymakamı Akpınar, sağlık kurumlarını ziyaret etti
- 16:28 - Erzurum Şehir Hastanesi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı
- 16:18 - AB'den Gazze'deki insani yardım çalışanlarına saldırılarla ilgili açıklama:
- 16:18 - Trafik kazasında yaşamını yitiren Kütahya Gediz SGM Müdürü Ateş'in cenazesi Bilecik'te defnedildi
- 15:33 - Erzincan'da sürücülerle "fermuar sistemi" tatbikatı yapıldı
- 15:13 - DSÖ: Çin'de bildirilen solunum yolu hastalıkları kış mevsimi için olağan seviyelerde
- 14:38 - Fransa'da M çiçeği virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
- 13:13 - Bismil Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hizmet vermeye başladı
- 13:13 - İHH'nın İsrail'in saldırdığı Gazze'ye sağlık yardımları devam ediyor
- 12:48 - Medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamı genişletildi
- 12:18 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 28 kişiye eğitim verildi
- 07:11 - Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik-07.01.2025
- 07:09 - Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik-07.01.2025
- 18:58 - Hatay'da bir mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındı
- 18:53 - Şırnak'ta ambulans uçak 4 yaşındaki çocuk için havalandı
- 17:38 - Zatürreye yakalanan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in durumu iyiye gidiyor
- 16:38 - İngiltere Başbakanı Starmer, Elon Musk'ı "yalan ve yanlış bilgi yaymakla" suçladı
- 16:33 - Sağlık-Sen'den aile hekimlerinin iş bırakma kararına ilişkin açıklama:
- 16:23 - Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tıp fakültesi öğrencileri ve hastalara sıcak çorba ikramı
- 16:08 - Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden rahim ağzı kanserine ilişkin açıklama
- 15:53 - Diyarbakır'da jinekolojik onkoloji merkezi hastalara hizmet veriyor
- 15:48 - Eskişehir’de özel donanımlı engelli araçlarının teslim töreni gerçekleştirildi
- 15:48 - Gaziantep'te "Evlilik Okulu" projesi hayata geçirildi
- 15:08 - İngiltere hükümeti, hastaların bekleme sürelerini azaltmaya yönelik yeni plan açıkladı
- 14:53 - İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki mülteci kampına sızmak için ambulans kullandığı ortaya çıktı
- 14:08 - Eskişehir'de kapalı yöntemle kalp kapağı değiştirilen hasta sağlığına kavuştu
- 14:03 - "TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclisi Toplantısı" gerçekleştirildi
- 13:43 - Gediz SGM Müdürü Kütahya'daki trafik kazasında hayatını kaybetti
- 12:58 - Erzurum'da ambulansların karıştığı iki kazada 6'sı sağlık çalışanı 8 kişi yaralandı
- 12:38 - Roche Diagnostik Türkiye'de iki üst düzey atama
- 11:48 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden gebelikte ayak sağlığına ilişkin değerlendirme
- 11:48 - "İsrail saldırıları altındaki Gazze’de bir bebek daha aşırı soğuktan hayatını kaybetti"
- 11:13 - Medipol Bahçelievler Hastanesinden bronşiolit riskine karşı ailelere uyarı
- 11:08 - Tüberküloz, Kovid-19'dan sonra bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerde ikinci sırada
- 10:38 - Abdi İbrahim'de üst düzey atamalar
- 10:28 - Endonezya'da bodurluk ve yetersiz beslenmeyle mücadele için çocuk ve hamilelere ücretsiz gıda temini
- 10:23 - Kanada'da İsrail'in gözaltına aldığı doktorun serbest bırakılması talebiyle protesto düzenlendi
- 09:53 - Karaman Valisi Çiçekli taburcu edildi
- 00:18 - UNRWA, Gazze'de soğuktan donarak ölen bebek sayısının 7 olduğunu açıkladı
- 12:58 - Yeniden Değerleme Oranına Göre Uygulanacak İdari Para Ceza Tutarları hakkında duyuru
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik-07.01.2025
- Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik-07.01.2025
- Medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamı genişletildi
- Trafik kazasında yaşamını yitiren Kütahya Gediz SGM Müdürü Ateş'in cenazesi Bilecik'te defnedildi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim