Diyet yaparak verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almak istemiyorsanız yeni zayıflama kurallarına uyum sağlayın. Diyetisyenler, kalıcı zayıflık için artık diyetleri değil sağlıklı beslenmeyi öneriyor
Kilo vermek isteyenlerin yıllarca uyguladıkları yöntemlerin yerini yeni beslenme kuralları aldı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Eskiden zayıflamak isteyenler, mucize diyetlerin peşine düşerdi. Kısa vadede kilo verseler bile normal yeme düzenine dönünce iki kat fazla kilo alırlardı" diyerek yeni uygulamayı anlattı:
AMAÇ KALICI ZAYIFLIK
"Artık zayıflamak isteyen kişiye diyet önerilmiyor. Öncelikle kişinin kilo almasının nedenleri araştırılıyor ve kişiye ömür boyu sürdürebileceği sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırılıyor. Böylelikle kişinin kalıcı zayıflaması sağlanıyor." Dr. Ayça Kaya, zayıflamanın yeni kurallarını, eskileriyle karşılaştırırken diyet kurallarındaki değişim hakkında şu bilgileri verdi:
Eski diyet kuralına göre günde altı öğün yemek yenilirdi. Yeni kurala göre ise sadece acıktığınız zaman bir şeyler yemeniz öneriliyor. Sık sık yendiği zaman; vücuda sürekli şeker girişi olduğu için bu durum pankreastan sürekli insülin salınımına neden oluyor.
İnsülin, yağ depolayıcı bir hormon olduğu için yüksek oranda salgılanması, kişinin daha çabuk acıkmasına zemin hazırlıyor. Yenilen yiyeceğin içindeki şeker ise yağ dokusuna depolanıyor. Diyet yapan kişi, sürekli yemek düşünüyor. Bu durumda iştahı açılıyor ve bir sonraki öğünde daha çok yemeye başlıyor.
Uykumuz geldiğinde uyuyor, tuvalet ihtiyacımız olduğunda tuvalete gidiyorsak; yemeği de acıktığımız zaman yememiz gerekiyor.
AÇLIĞI ERTELEMEYİN
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, açlığı §?... Eğer açlığı ertelersek; bir sonraki öğünü çok fazla yeriz.
Son araştırmalarda; günde iki öğünün insan vücudu için daha uygun olduğu düşünülüyor. Uzun çalışma saatleri olanlara ise günde en fazla dört öğün öneriliyor.
Sağlıklı beslenmek için ğün sayısı azaltırken, ikindi ve akşam yemeğinin yeri değişebilir. İkindiyi ana öğün yapıp akşam yemeğini ara öğün kıvamında tutabilmek, ideal bir beslenme tarzı olabilir.