KALORİ YERİNE YAĞ VE KARBONHİDRAT HESABI
Eskiden diyetlerde kalori hesabı yapılırdı. Diyete başlayanlar, sevdikleri gıdaların kalorisini hesaplayıp onları yiyerek zayıflardı. Bu tür beslenme kilo verdirse bile bir müddet sonra beslenme yetersizlikleri ortaya çıktı. İnsanlar saçlarının dökülmesinden, tırnaklarının kırılmasından, kalp çarpıntılarından yakınmaya başladı. Günümüzde ise tek yönlü beslenme asla önerilmiyor. İnsan vücudunun bütün besin gruplarına ihtiyacı olduğu biliniyor. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağ besin grupları hastaya öğretilerek, metabolizmasına göre ne kadar yiyeceği planlanıyor. Hasta bütün besinlerden yediği için vücutta herhangi bir hastalıkta karşılaşılmıyor.
DİYET LİSTELERİNİN YENİ GÖZDESİ EKMEK
Yıllardan beri birçok insanın rejime başladığında ilk yaptığı şey ekmeği kesmek oluyordu. Yemeğin yanında ekmek yenmediğinde, vücut enerji kaynağı olarak daha çok ekmeğin içindeki glikozu kullandığı için kişi; karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklere karşı karşı koyulamaz bir yeme atağı geçirebiliyordu. Artık, kilo verme sürecinde en temel besin maddemiz olan ekmekten korkmuyoruz. Pilav, makarna, börek, tatlılar gibi yiyecekler yerine ana yemeğin yanına alınan bir-iki dilim ekmek, hem kişiyi doyuruyor hem de yeme atakları daha azalıyor.
HAVUÇ VE PATATESE HASRET KALARAK BİR YERE VARILMAZ
Eskiden diyetlerde, şeker oranı yüksek yiyecekler önerilmezdi. Bu yüzden insanlar yıllar boyu havuca, patatese düşman oldular.
YOĞURTLA TÜKETİN
Oysa vitamin, mineral deposu olan bu yiyeceklerden çok korkmamak gerekiyor. Bir havuç nerede ise bir insanın bir günlük A vitamini ihtiyacını karşılıyor. Son yıllarda yapılan birçok çalışmada, şeker oranı yüksek olan bazı besin gruplarının proteinle birlikte tüketildiğinde, kişiyi daha tok tutabileceği gösterildi. Patates, havuç, mısır gibi yiyecekler, yoğurt veya ayranla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok hızlı yükseltip kişiyi daha çabuk acıktırmıyor. O nedenle glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler artık yoğurtla birlikte öneriliyor.