• BIST 9730.79
  • Altın 3062.748
  • Dolar 35.4963
  • Euro 36.6017
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

Askeri Hastane Kapısı Sivillere Tamamen Açılıyor

Askeri Hastane Kapısı Sivillere Tamamen Açılıyor
Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın hazırlayıp Başkanlığa sevk ettiği Tam Gün Yasa Taslağına dahil edilmeyen askeri hekimlerin sivil hekimlerle aralarında açılacak maaş farkının düşürülmesi talimatı verdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın hazırlayıp Başkanlığa sevk ettiği Tam Gün Yasa Taslağına dahil edilmeyen askeri hekimlerin sivil hekimlerle aralarında açılacak maaş farkının düşürülmesi talimatı verdi.

ANKA'nın gündeme getirdiği "Sivil hekim 10 bin, askeri hekim 2 bin YTL maaş alacak" haberinin ardından yaşanacak sorunu çözmek için talimat veren Genelkurmay Başkanlığı, askeri hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve motivasyonlarının sağlanması için düğmeye bastı. Hazırlanan taslakta, askeri hastanelerde sivil hastalara uygulanan yüzde 5'lik kotanın kaldırılması ve böylece sınırsız sivil hasta kabulünün sağlanacağı belirtiliyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 2 Mayıs tarihinde imzaladığı andıç ve yasa taslağı Milli Savunma Bakanlığı'na sunuldu.

Sağlık Komutanlığı'nın hazırladığı 13 sayfalık "Andıç'ta askeri hekimler ile sivil hekimler arasında oluşacak ücret uçurumun sonrası meydana çıkacak olumsuzluklar şöyle sıralandı:

"Motivasyonu yeterli olmayan tabiplerin hastalara vereceği sağlık hizmetinin kalitesinde düşüş olabileceği ve hasta memnuniyetinin düşebileceği, nitelikli uzman tabiplerin emeklilik, mecburi hizmet bitiminde emeklilik süresini beklemeden ayrılma gibi askeri sistem dışına çıkışın hızlanabileceği, TSK'nın orta ve uzun vadede nitelikli doktor istihdamında problemlerle karşı karşıya kalabileceği, aile hekimliği uygulamasıyla pratisyen tabiplerin de sistemden ayrılabileceği, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan tabiplerin ücretleri ile TSK'da istihdam edilen tabiplerin gelirlerindeki dengesizliğin giderilmesi halinde arz edilen problemlerin giderilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabileceği değerlendirilmektedir."


-SİVİLLERE ASKERİ HASTANE KAPISI SONUNA KADAR AÇILACAK-


Sağlık Komutanlığı'nın hazırlayıp Genelkurmay Başkanlığı'nın onayladığı andıçta, askeri hastanelere kabul edilecek sivil hasta sayısının artırılmasının TSK sağlık personelinin gelirini artıracağı öngörüldü.

Bu amaçla; Asker hastanelerinin döner sermaye faaliyetlerinin MSB tarafından yürütülmesi; Asker hastanelerinde muayene edilecek sivil hasta kontenjanlarının, TSK Sağlık Komutanlığı'nca mevcut yatak miktarı ve doluluk oranı dikkate alınarak ilgili yasalar çerçevesinde (kademeli olarak kalkacak şekilde) yeniden belirlenmesi, Sağlık Bakanlığı sağlık personeline döner sermayeden ek ödeme yapılması faaliyetlerinin benzerinin TSK Sağlık personeline uygulanmasının sağlanması istendi.


-İŞTE, MSB'YE GÖNDERİLEN TASLAK-


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın onayladığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na sevk edilen "Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun değişikliği taslağı" 16 maddelik bir değişiklik öneriyor.

Taslağın ilk maddesi, "Sivil kişilerin muayene ve tedavilerinin ayakta veya mevcut yatak miktarı içinde her yıl Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek oranda yatırarak yapmak" olarak belirlendi.


-ASKERİ HEKİMLER, DÖNER SERMAYADEN PAY ALACAKLAR


Taslağın ikinci maddesinde askeri hekimlerin döner sermayeden pay almalarının önünü açıyor. Maddeye göre, askeri hekimlerin, aylık ek görev ücreti olarak döner sermayeden alacakları pay şöyle hesaplanacak:

-Öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve uzman tabip kadrolarında çalışanlara meslek ve sanatlarını serbest olarak icra edip alacakları aylıkların, yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını alabilecek;

-öğretim üyeleri ve uzman tabip kadrolarında çalışanlar haricinde kalan 926 sayılı TSK Personel Kanunu'na tabii personel ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personel için ise yüzde 100'ünü geçemeyecek;

-İşin ve hizmetin özelliği göz önüne alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi özellikli hizmetlerde çalışan personel için belirlenen yüzde 100 oranı, ayrıca yüzde 50 oranında artırılabilecek;

-Personelin katkılarıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinin dağıtılması ve yönetilmesine ilişkin diğer hususlar GATA ve bağlı eğitim hastaneleri döner sermaye işletmesi yönetmeliğinde düzenlendiği şekilde hesaplanacak;

-Döner sermaye işlerindeki ek görevle görevlendirilen personele, TSK Sağlık Komutanlığı Döner Sermaye Üst Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek gösterge rakamının her yıl bütçe kanunlarında gösterilen aylık katsayısı ile çarpılmasından elde edilecek miktarı aylık ek görev ücreti olarak alabilecek.


-"DEVLET, SAĞLIK ALANINDAN GİDEREK ÇEKİLİYOR"-


Yasa taslağının "genel gerekçe" bölümünde, Türkiye de son yıllarda devletin sağlık alanından giderek çekildiği belirtildi. Gerekeçede ayrıca, gelişmiş ülkelerde tabiplere sadece "maaş' verildiğinin altı çizilerek, "Maaş yöntemini benimseyen yegane kamu sağlık kuruluşu TSK hastaneleridir. Söz konusu yöntemin hasta sayısı ya ada muayene sayısı ile herhangi bir ilişkisinin olmaması, hasta memnuniyeti ve hastaya verilen hizmetin kalitesi açısından ciddi sorunlar oluşturmaktadır" denildi.


-ASKERDEN HÜKÜMETE HEM ÖVGÜ HEM SİTEM


Taslakta, hükümetin sağlık politikaları eleştirilirken, övgü dolu sözler de kullanıldı. Genel gerekçe bölümünde, "Türkiye'de uzun yıllar sağlık sisteminin iyileştirilmesine yönelik ciddi adımlar atılmamakla beraber 5-6 yıl içinde gelişmiş ülkelerdekine benzer bir gelişme kaydedilmektedir. Sağlık personelinde artan iş yükü ve sorumluluğa paralel olarak özlük haklarında da iyileştirmeler yapıldığı izlenmektedir" denildi. TSK mensubu sağlık personelinin nöbet hizmetlerinde ek ücret alamamasına dikkat çekilerek, "Sonuç olarak, ortaya çıkan son durum maaş farklılıkları yönünden TSK sağlık personeli aleyhine gelişmiştir" diye sitem cümlelerine de yer verildi.


-ASKERİ HEKİMLER, "BU TASLAK MAAŞLARIMIZA SADECE 300 YTL ARTIRIR"-

Tam gün yasa taslağının yasalaşması halinde sivil hekimler yaklaşık 10 bin, askeri hekimler de yaklaşık 2 bin YTL maaş alacak. Askeri hekimler, yoğunluğu en fazla olan hastanelerde bile hekimlere döner sermayeden düşecek miktarın "cüz'i oranda' olacağını belirterek, "Hazırlanan bu taslak yürürlüğe girecek olursa, maaşlarımıza ortalama 300 YTL artış yapılmış olacak. Sivil meslektaşlarımızın maaşlarının yarısını bile alamayacağız" değerlendirmesini yaptılar.

Bu haber toplam 1672 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim