• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Aşırı tuz kaybına dikkat!

Aşırı tuz kaybına dikkat!
Gölgede 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklar, nemle birleştiğinde özellikle kalp hastalığı bulunan kişiler için kalp ritm bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Uzmanlar, sıcak havalarda aşırı sıvı kaybından dolayı ani tansiyon düşüşlerinin ve kanın koyulaşarak akışkanlığını kaybetmesi sonucunda normalde çok kritik olarak değerlendirmeyecek darlıkta ortaya çıkabilecek pıhtının kalp krizine neden olabileceğini belirtiyor.

Özel bir hastanenin İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bülent Gürtaş, sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğu için kalp krizine zemin hazırladığını belirterek, kaybedilen sıvı kaybının mutlaka gün içinde yerine konulması gerektiğini vurguladı. Alkollü ve gazlı içeceklerin sıvı kaybını arttırdığına dikkati çeken Gürtaş, içecek olarak çay ya da kahve yerine su içilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Gürtaş, kalp krizinin kalp kasını besleyen koroner arterlerden birinde oluşan yağ plağının aniden çatlaması ve üzerinde pıhtı oluşması sonucu arteri tıkaması ile meydana geldiğini anlattı. Tıkanan koroner arterin beslediği kalp kası bölgesinin öldüğünü belirten Gürtaş, krizin göğüse, kollara, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık hissi gibi belirtilerin tek ya da bir arada görülmesiyle kendini gösterdiğini söyledi.

Aşırı sıcakların da bunu tetikleyen önemli bir faktör olduğunu dile getiren Gürtaş, özellikle koroner kalp ile kalp kapağı sorunu bulunan hastaların aşırıcı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Gürtaş, kalp kapağında sorunu bulunan hastaların, yaklaşık yüzde 90'ının idrar söktürücü kullandığını, hastaların vücutlarındaki fazla su ve tuzu idrarla atabildiğini belirterek, ''Aşırı sıcaklarda, çok terleme ile tuz ve su vücuttan atılacağı için tuz kaybı artacaktır. Bu da halsizlik, bitkinlik ve ritm bozukluğuna yol açabilir'' diye konuştu.

Koroner kalp hastalarında ise kanın akışkan olmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Gürtaş, söz konusu hastalara kanın akışkanlığının sağlanabilmesi için kan sulandırıcı ilaçlar verildiğini anlattı.

Gürtaş, koroner kalp hastalarının, aşırı sıcak havalarda çok terledikleri için 1-2 litrelik su kaybının kanı koyulaştırdığına dikkati çekerek, ''Bu, normalde çok kritik olarak değerlendirmeyecek darlıkta ortaya çıkabilecek pıhtının ciddi sağlık sorunlarına yol açmasına, hatta ölümle sonuçlanmasına neden olabilir'' uyarısında bulundu.

Koroner kalp hastalarının, aşırı sıcaklarda dışarda olmaması ve gerekli tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Gürtaş, aşırı sıcaklarda alkol tüketimininden de kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, az az sık yemek yenilmesi, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması, sebze ve meyve tüketilmesi önerisinde bulundu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2704 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim