• BIST 9892.77
  • Altın 3065.384
  • Dolar 35.4548
  • Euro 36.2486
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Aşırı sıcaklarda kalp sağlığınızı koruyun

Aşırı sıcaklarda kalp sağlığınızı koruyun
Kalp hastalıkları mevsim tanımasa da, kalp sağlığını korumak için yaz aylarında da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sıcak havalarda bilinen bir kalp hastalığı olan kişiler gibi kalp hastası olmayanlar da bazı önlemler almalıdır. Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, sıcak havalarda kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Susuz kalan vücutta kan akışı yavaşlar
Vücut susuz kaldığında kanın damarlardan yavaş akması, bazı kalp- damar problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle bilinen bir kalp damar hastalığı olan, bypass ya da kalp kapak değişimi ameliyatı geçirmiş, kalp damarlarına stent takılmış olan hastalar yaz aylarında su tüketimlerine çok dikkat etmelidir. Yeterli su tüketimini sağlamalıdırlar, aksi takdirde kanın koyulaşması sonucu akımın yavaşlamasına bağlı olarak kalp damarlarında tıkanma riski oluşabilir. Kalp kapak ameliyatı geçirmiş kişilerde de kan da pıhtılaşma sonucunda istenmeyen inmeler gözlenebilir. Kan sulandırıcı olan “kumadin” benzeri ilaçları kullanan kişilerin de yaz sıcakları nedeniyle bol su tüketimlerine dikkat etmelidirler.

Kalp sağlığınız için nem oranı düşük yerlere gidin
Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için nem oranı daha düşük olan tatil mekanları tercih edilmelidir. Sıcak havalarda 11:00 ve 16:00 arası dışarı çıkılması kesinlikle uygun değildir. Özellikle kalp-damar hastaları kendilerini bunaltmayacak kadar serin yerlerde oturmalıdır. Dışarı çıkılması gerekiyorsa geniş kenarlı bir şapka takılabilir. Önemli olan baş bölgesine direkt güneş ışığı alınmamasıdır.

Suya balıklama atlamak şok etkisi oluşturur
Denize girmek herkes gibi kalp-damar hastalarının da en doğal hakkıdır. Ancak denize girerken ilk dikkat edilmesi gereken kişinin herhangi bir kalp-damar problemi olmasa da, kalbin bulunduğu bölgenin direkt su ile temas etmemesidir. Denize balıklama atlamak, bu konuda yapılan en büyük hatadır. Çünkü bazı kesimlerde deniz ısısı oldukça düşüktür. Soğuk suyu doğrudan kalbe temas ettirmek, ani bir şok ile damarlarda büzülmesine sebep olabilmektedir. Bu da beklenmeyen bir kalp krizi riski ile karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir. Denize sırt üstü girmek daha doğru olacaktır.

Klima kalp krizine yol açar mı?
Kalp krizi riskini tetiklememek için vücudun ani sıcak-soğuk değişiminden uzak tutulması gerekmektedir. Serinlemek için elbette klima kullanılabilir; ancak direkt olarak klima karşısına geçmek doğru değildir. Klima ısısını 22 derecede tutmak, iç ve dış ısı arasında büyük farklar oluşturmamak, klimanın nem giderici özelliğinden faydalanmak gerekir. Evde klima kullanılacaksa filtre temizliğine özen göstermelidir. Unutulmamalıdır ki; klimalardan yayılan bazı mikroplar kalp kasını da tutan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle aşırı sıcaktan aşırı soğuğa ani geçişler kalp spazmı ve kalp krizi tehlikesi doğurabilir. Örneğin 38-40 derece sıcaklık olan bir ortamdan birden klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçişler kalp krizine davetiye çıkarabilmektedir. Serinlemek amacı ile vantilatörler de kullanılabilir. Dıştan gelen bir hava olmadığı için de mikrop tutucu özelliği yoktur.

Yazın idrar söktürücü özelliği olmayan ilaçlar içilmeli
Tansiyon ilaçlarının birçoğunun idrar söktürücü özellikleri vardır. Vücuttaki fazla tuzu, kalbi yoran suyu dışarı atarlar. Böylelikle vücutta bol miktarda sodyum, potasyum kaybı olmaktadır. Yazın ise bu durum daha önemli bir hal almaktadır. Zaten ilaç ile olan kayıp terleme ile daha fazla olacağından iki kat daha fazla olacaktır. Vücudun fazlaca su kaybı yaşaması, şuur kaybı ve ritim bozukluğu oluşturabilmektedir. Bunun için tansiyon ilacı kullanan kişilerin doktorlarına danışarak idrar söktürücü olmayan ilaçları kullanmaları gerekmektedir.

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin
Yaz aylarında tüm öğünlerde hafif ve besin değeri yüksek gıdalar alınması çok önemlidir.
Akşam yemeklerinin saat 19:00, en fazla 20:00’ye kadar yenilmesi önemlidir. Asitli içecekler yerine limonata, soda ve ayran tercih edilebilir. Su ve elektrolit kaybına karşı yeterli miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı sıcaklarda yüksek dereceli alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.

Kalp ameliyatı olanlara tatil yasak değil
Ameliyat olanların ilk 1 ay doktor kontrolünde olması şarttır. Bu sürecin sonunda doktora danışılarak tatil planı yapılabilir. Önemli olan tatilde yapılacak aktivitelerdir. Ameliyat esnasında açılan kemiklerin kaynaması 2 ayı bulacağından, yapılacak sporlar için mutlaka doktora danışılmalıdır.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2798 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim