• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Aşırı sıcak yiyecekler, alkol ve sigara yemek borusu kanserine davetiye çıkarıyor

Aşırı sıcak yiyecekler, alkol ve sigara yemek borusu kanserine davetiye çıkarıyor
Günümüzdeki birçok kanser türü gibi `yemek borusu kanseri` de çevresel etkenlerle yakından ilişkili. Bunların başında sigara geliyor. Sigara ve alkolün birlikte alınması yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Ayrıca aşırı sıcak yemek ve içecekler de

Göztepe Medical Park Hastanesi göğüs cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Erkan Yıldırım, yemek borusu kanserinin ülkemizde en çok Güneydoğu ve Doğu bölgelerimizde görüldüğünü söyledi. Bu illerde tüm kanser türleri içinde en yaygın görülenin yemek borusu kanseri olduğunu belirten Dr. Yıldırım `Bölgenin kültüründe et pişirme teknikleri farklı. Çok sıcak, tütsülenmiş, mangalda etler çok fazla yakılarak yeniliyor. Yanık etler fazla tüketiliyor. Bir de bunun üzerine sıcak çay ve sigara çok fazla içiliyor. Bunlar yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle kanser hastalarının yüzde 20-30`unu yemek borusu kanseri oluşturuyor. Yemek borusu kanserinin genel olarak toplumda görülme oranı ise yüzde 15.` dedi.


Yemek borusu kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğü. Dr. Yıldırım`ın verdiği bilgilere göre, bu ve diğer belirtiler başka birçok hastalıkta da görülebileceği için yakınmalar olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı. Kanser ilerledikçe kanseri oluşturan hücreler bulundukları dokudan ayrılır. Lenf sıvısı (özel bir çeşit kan sıvısı) organ yakınındaki lenf düğümlerine (lenf bezelerine) ve kan yolu ile bedenin başka yerlerine yayılabilir. Yemek borusu kanserinin tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemi cerrahidir.


Rakamlar kanser tehlikesini gösteriyor


Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha sık görülür.


Uluslararası genel görülme sıklığı yüzbinde 30-800 kişidir. (En sık İran, Çin ve güney Rusya`da.)


Bütün kanser türleri içindeki genel oranı yüzde 15`tir.


60 yaş üstü kişilerde, 60 yaş altına göre 20 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.


Kimlerde daha sık görülür?


Yemek borusu kanseri, erkeklerde, şişmanlarda, sigara içenlerde, kronik alkol tüketicilerinde, ileri yaşta, kronik reflü hastalığına bağlı Barrett yemek borusu gelişenlerde, taze meyve ve sebzeleri az tüketen kişilerde, kaza veya intihar amacıyla toksik madde içenlerde. Yemek borusu hastalıklarından biri olan `akalazya hastalığı`nda daha sık görülür. Başlangıçta daha çok katı gıdalar yutulamaz iken, zaman içinde hasta su bile içemez. Gıdaların yutulması sırasında ağrı, üst karın bölgesinde yanma hissi veya ağrı, tükürük salgısının artması, ses kısıklığı, öksürük gibi belirtileri olur.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim