• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Aşı ile grip virüsünün önüne geçin

Aşı ile grip virüsünün önüne geçin
Sonbaharın gelmesiyle kol gezmeye başlayan grip virüsünün önüne geçmenin etkili yollarından birinin grip aşısı olduğunu belirten Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet ...

Sonbaharın gelmesiyle kol gezmeye başlayan grip virüsünün önüne geçmenin etkili yollarından birinin grip aşısı olduğunu belirten Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, “Bu aylarda yapılacak grip aşısı ile kışı daha rahat geçirebilirsiniz” diyor ve soruları cevaplıyor.

 

Grip aşısını ne zaman yaptırmak gerekir?
Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekir. Aşının etkisi ortalama 2-3 haftalık bir sürede ortaya çıkar. Dolayısıyla, aşı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim aylarıdır.

Grip aşısı herkese yapılabilir mi?
Aşı, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, dışında herkese yapılabilir.

Aşı tekrar edilmeli mi?
Grip aşısında tek doz yeterli olur. Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 8 yaşından küçük çocuklarda ise aradan en az 4 hafta geçtikten sonra ikinci doz aşılama yapılması gerekiyor. Grip aşısının her yıl tekrarlanması gerekir. Bunun nedeni ise, virüslerin her yıl kendilerini değiştirdikleri için, bir önceki yılın aşısının sonraki yıl koruyucu özelliğini yitirmesidir. Genellikle 2 -3 hafta sonra etkili olmaya başlayan grip aşısının koruyuculuk süresi de 6 - 12 ay sürer. Aşının koruyuculuğu ise karşılaşılan virüsle aşının içerdiği antijenik yapının uyumuyla ilişkili. Aşıdaki antijenler virüsle ne kadar uyumluysa, koruma da o kadar iyi sağlanır.

Her yaşta aynı koruyuculuğa sahip midir?
Grip aşısı ile koruyuculuk, 65 yaş altındaki sağlıklı erişkinlerde yüzde 70-90 gibi yüksek oranlarda seyreder.

Kimler grip aşısı olmalı?
-Hamileler (ilk üç aydan itibaren) ve emziren anneler
-6 aydan büyük çocuklar
-65 yaş ve üstündeki kişiler
-Kronik hastalığı olanlar: Kalp damar sistemi hastaları; akciğer, karaciğer ve böbrek hastaları; romatizma hastaları, diyabet hastaları ve endokrin sisteme ait hastalıkları olanlar
-Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim