Fikir Sofrası'nın 19'uncusu geçtiğimiz akşam, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla İstanbul'da toplandı. Etkinliğin konuğu ise Maliye Bakanı Naci Ağbal oldu. Bakan Ağbal burada iş dünyabıha rakamlarla süslenmiş detaylı bir sunum yaptı.
Arslan Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Arslan'ın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya aralarında Limak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir, TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Altınhas Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, TAV Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Doğan, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selma Akdoğan, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ile AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.
DÜŞÜK BÜTÇE AÇIĞI NE DEMEK?
İş dünyasının sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, "En önemli ekonomik gösterge bütçe performansı. Düşük bütçe açığı devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini destekliyor. Ayrıca mali disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz" dedi.
DOLAYSIZ ORANI ARTIRILACAK
Bakan Ağbal, ileriki süreçte vergi gelirlerindeki kaliteyi artırmak için milli gelire oranı sadece yüzde 6 civarında olan dolaysız vergileri artırmaya odaklanacaklarını söyledi. Ağbal şöyle devam etti: "KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı var. Oysa dolaylı vergilerin milli gelire oranı OECD ülkelerinde de yüzde 12-14 seviyesinde. Yani benzer durumdayız. Türkiye'deki asıl sorun dolaysız vergi oranının yüzde 6'larda olması. Bu kalemin OECD ortalaması yüzde 12-14'lerde."
1.300 TL'DEN GERİ ADIM VAR MI?
Net olarak 1.300 liraya yükseltilen asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyetler de toplantının gündem başlıkları arasındaydı. 'Artan oranlı vergi sistemi' nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Geçtiğimiz ay, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, bu sorunu eylül ayı gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı.
ÇÖZÜM İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ
"Önümüzde bir 'eylül sendromu' olduğu açık" diyen Bakan Ağbal şöyle konuştu: "Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde var. Asgari ücretteki kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren 1.300 TL olacağını söz verdik ve yaptık. Bu bizim sözümüzdür. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerinin bir kısmını geçici olarak düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL ek maliyet getirdi. Ama biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendi. Eylüle kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı çözüm getirebiliriz, Çalışma Bakanlığımız ile birlikte buna bakıyoruz."
Vergi affı asla olamaz
Bakan Ağbal'a 'Yeni bir vergi affı olup olmayacağı' sorusu da yöneltildi. Ağbal'ın yanıtı ise oldukça netti: "Asla olamaz." Ağbal şunları aktardı: "Vergi affı gibi ne bir düşüncemiz, ne de bir çalışmamız var. Vergi konusunda gri alanları azaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak, vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi bazı adımlar atacağız. Çünkü vergi sistemi öngörülebilir oldukça yatırım artar."
Sermaye piyasaları için teşvik edici yeni bir vergi sistemi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, sermaye piyasalarında yeni enstrümanları teşvik edici bir vergi sistemi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) birlikte çalıştıkları bilgisini de paylaştı.
KONUT SEKTÖRÜNDEKİ KDV'YE YENİ AYAR
Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut sektöründe kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 1'e inen KDV'yle ilgili yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Ağbal, kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili uygulamada sorunlar yaşandığını belirterek, "Belediyelerden de bazı şikayetler geliyor. Riskli alan ilan edilen yerler var. Oranın tamamına değil belli bir bölgesinde indirimli KDV uygulanabilir" dedi.
Yurtdışına turist olarak çıkandan 200 dolar alınsın
Naci Ağbal, yaklaşık iki saatlik soru-cevaplı sohbet sırasında iş dünyasından gelen talepleri de not aldı. Katılımcılar, soru sormanın yanında tespit önerilerde de bulundu. Gecenin en bazı çarpıcı önerisi ise Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'ten geldi. Turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıya atıfta bulunan Hakan Ateş, "Yurtdışına turistik amaçlı çıkan Türk vatandaşlarından 200 dolar çıkış vergisi alınsın. Bu yolla toplanan para da turizm sektörünü desteklemek ülke tanımı için bir fonda kullanılsın' önerisinde bulundu. Bu öneriye karşılık Naci Ağbal ise, "Turizm sektöründe olanlara gözümüz kapatmış değiliz. Birtakım önlemler aldık, gerekirse ek önlemler de alabiliriz" şeklinde konuştu.
Mehmet Ali Ergün