Hülya Çaylak / POSTA
Her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya gelerek asgari ücreti belirliyor. Ancak bu yıl beklenmedik şekilde artan enflasyonun etkisiyle yaklaşık 8 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren zam pazarlığı erkenden başladı. Yıllık enflasyon eylülde son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 24.52’ye yükselmişti.
ARALIKTAN ÖNCE
İşçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili taleplerini ilk kez bu kadar erken dile getirdiklerini belirterek, “Enflasyondaki artış bizi buna zorladı. 1603 liralık asgari ücret aralık ayını beklemeden 2 bin lira olmalı. Komisyonda ise pazarlık 2 bin TL üzerinden başlamalı. Talebimiz 2 bin lira artı enflasyon (yüzde 24.52) yani yaklaşık 2 bin 500 lira” dedi.
ACİLİYETİ VAR
Kamuda asgari ücretli çalışan oranının sadece yüzde 1 olduğunu belirten Atalay, şöyle konuştu: “Özel sektörde vatandaşların yüzde 95’i asgari ücretli. Bu nedenle biz taleplerimizi işveren tarafına ilettik. Henüz olumlu bir dönüş almadık. Asgari Ücret Komisyonu’nun da erkenden toplanmasını istiyoruz. İşçiler, daha önce pazarda 60 liraya aldıklarını şimdi 100 liraya alamıyor.
ERKEN TOPLANTI YOK
Komisyonda işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise komisyonun erken toplanmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Çalışma bakanlığı da zamanında toplanılacağını bize iletti. İçinden geçtiğimiz olağanüstü dönem sadece çalışanlar için değil hepimiz için zor bir dönem” dedi.
Türk-İş’in 2 bin liralık talebiyle ilgili de konuşan Akansel Koç, şunları söyledi: “Kamunun ilgili kuruluşlarından gelecek raporları görmeden bir rakam telaffuz etmek istemiyoruz. Ancak şunu belirtmeliyim ki TÜİK’in verdiği rakamlarda işverenin harcamaları dikkate alınmıyor. Asgari ücret belirlenirken ülkedeki işletmelerin ekonomik durumu gözönünde bulundurulmalı.”
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Asgari ücret tespit Komisyonu’na Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü, İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Hazine müsteşarlığı temsilcilerinin yanı sıra, TİSK ve Türk-İş temsilcileri katılıyor. Komisyon en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve oy çoğunluğuyla karar veriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından ise komisyon doğrudan cumhurbaşkanı’na bağlandı