Sağlık Bakanlıgi,yanlış teşhis ye tedavilerin önüne geçmek için düğmeye bastı. 'Hastaların güvenliğini' öngören tebliğ ile her hastaya barkodlu kolbantları verilecek. Anne ve bebeğe aynı bant takılacak. Hastanede yapılacak tüm işlemlerde kimlik doğrulama işlemi yapılacak.
Doktor ve hemşirelerin dikkatsizliği sebebiyle yapılan tıbbî hatalar, hastaları mağdur ediyor. Yılda yaklaşık 20 bin insan yanlış operasyon sonucu hayatını kaybediyor.
Türkiye'de isim benzerliği, hasta ve bebekmmm ler için büyük risk faktörü. Doktor veya diğer sağlık görevlilerinin dikkatsizliği yüzünden bugüne kadar yüzlerce bebek, hasta hatta ceset karıştırıldı. Tedavi umuduyla hastaneye yatan birçok kişi, ya başka rahatsızlıklar kaptı ya sakat kaldı ya da yanlış ameliyat sebebiyle sağlam organından oldu. En son geçtiğimiz yıl İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde katarakt ameliyatı olacak 55 yaşındaki ev kadını Saadet Kılınç, başka bir hastayla karıştırılınca yanlışlıkla rahmi almdı. Resmî olmayan rakamlara göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin insan tıbbî hatalardan dolayı hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı, hatalan ortadan kaldırmak için Türkiye'nin ilk 'hasta ve çalışanların güvenliği' tebliğini yayımladı. Kamuözel tüm hastaneleri kapsayan düzenleme ile hastanın sağlık kuruluşuna girişinden çıkışına kadar her anı koruma altına alınacak. Kimlik kontrolüne büyük önem verilen tebliğde, ilaç güvenliğinin sağlanması, enfeksiyon risklerinin azaltılması, doğru cerrahi uygulamalannın yapılmasına azami önem gösterilecek. Yataktan düşme ve bebek karıştırma olayları da engellenecek. Üç ay içinde bütün hastanelerde devreye girecek sistemin kontrolünü il sağlık müdürlükleri yapacak.
Hasta ve çalışan güvenliği kamu hastanelerinde 'performans' adı altında, özellerde ise bireysel olarak uygulanıyordu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşlan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Bayraktar, dağınık haldeki güvenlik uygulamalannın bir tebliğ ile standartlaşmasının önemli olduğunu söylüyor. Özel hastanelerin birçoğunda bu tip tedbirlerin uygulandığını hatırlatarak. "Düzenlemenin kamu-özel tüm kurumlar için kılavuz niteliğinde olacağını düşünüyoruz." diyor. Hasta güvenliğini sağlayan JCI (Uluslararası Birleşik Komisyon) akreditasyon sistemini Türkiye'ye ilk getiren Prof. Dr. Tayyar Sanoğlu da uygulamanın tek elde toplanmasının tıbbî hatalan azaltarak, sağlığa kalite getireceğinin altını çiziyor.
HER hastaya protokol numarası, ad/soyad, doğum tarihi, doktorun isminin yazılı olduğu barkodlu kol bandı verilecek. Hasta yatışlarında dört ayrı renkte kol bandı kullanılacak.
HASTANEDE yapılacak tüm işlemlerde tek tek kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirilecek.
DOĞUMHANEDE anne ve bebeğe aynı kol bantları verilecek. Bebeğin kol bandında annenin bilgileri de bulunacak.
ANNE ve babası ayn ya da ailevi sorunlan olan bebeğe özel koruma yapılacak.
YANLIŞ ilaçtan dolayı meydana gelebilecek ölümleri ortadan kaldırmak için tüm ilaçlar kayıt altına alınacak.
Hastanın ilaçlarını sadece ilgili hemşireler verebilecek.
İLACIN istenmeyen ve beklenmeyen yan etkileri yakından izlenecek. Bağımlılık yapan uyarıcı ve uyuşturucu ilaçlar kilitli dolaplarda ve imza karşılığında teslim edilecek.
YANLIŞ cenahi uygulamaların önlenmesi için ameliyat öncesi hasta ile ilgili son kontroller tabip tarafından yapılacak. Servis hemşiresi kimliği kontrol edecek. Aynı kontrol hasta ameliyathanedeyken de gerçekleştirilecek.
HASTANE içerisinde düşme riski bulunan hastalar hemşire bankolarına yakın alanlarda ve sürekli gözetim altında tutulacak. Düşme riskinin yüksek olduğu bölgelere uyarıcı bilgiler konulacak.
Zaman