• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

"Artan pıhtılaşma ve inme vakaları için genetik test" uyarısı

"Artan pıhtılaşma ve inme vakaları için genetik test" uyarısı
Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ataman Gönel, genetik test yaptırmayan bireylerin emboli riski altında olacağını belirterek, trombofili paneli testi ile bunu tespit etmenin mümkün olduğunu bildirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ataman Gönel: "Trombofili tedavisinde kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek için kan sulandırıcı ilaçlar sıklıkla kullanılır. Bu ilaçlar, pıhtı oluşumunu engelleyerek veya var olan pıhtıların büyümesini ve yayılmasını önleyerek kanın normal akışını sağlamaya yardımcı olur"

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, trombofili, kanın normalden daha fazla pıhtılaşma eğilimi gösterdiği bir durum.

Kalıtsal veya sonradan kazanılmış olabilen trombofilinin kalıtsal olan tipi, aile geçmişi yoluyla aktarılan genetik faktörlerden meydana geliyor.

Genetik nedenler, faktör 5 leiden mutasyonu, protrombin gen mutasyonu, protein C eksikliği, protein s eksikliği ve antitrombin eksikliğinden kaynaklanıyor. Edinilmiş trombofili ise damar sertliği, diyabet, obezite, hormonal değişiklikler, kanser türleri ve ilaç kullanımı gibi faktörlerden oluşuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Ataman Gönel, trombofili olan bireylerde herhangi bir zamanda damar içi kan pıhtılarının oluşma riskinin arttığını belirtti.

Bu pıhtıların damarları tıkayabildiğine ve kan akışını engelleyebildiğine işaret eden Gönel, özellikle derin ven trombozu veya pulmoner emboli gibi ciddi durumlar gelişebildiğini bildirdi.

Kovid-19 salgının bitmesine rağmen pıhtılaşmaya eğilim ve emboli atmasına bağlı hastalıkların sıklığının artış gösterdiğini aktaran Gönel, şunları kaydetti:

"Özellikle kalp krizi vakaları ve inmeye bağlı felç hastaları daha genç yaşlarda görülür hale gelmiştir. Kovid-19'un etkileri hala araştırılmakta olduğu için, neden bazı insanlarda pıhtı atma olaylarının sıklığının arttığı ve bazılarında artmadığı tam olarak anlaşılamamıştır. Fakat genetik mutasyonu olan ve bunun farkında olmayan bireyler hala artmış emboli risklerinin en muhtemel adaylarıdır. Kimse genetik test yaptırmadan bu mutasyonların kendinde olduğunu bilemeyeceği için bu kişiler normal bireylere göre sürekli emboli riski altında olacaktır. Trombofili paneli testi ile bunu tespit etmek mümkündür. Riskli bireylerde bu testin yaptırılması kan sulandırıcı başlanarak ileride pıhtı atma ihtimalini önlemede fayda sağlayabilir."

Gönel, trombofili tedavisinde kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek için kan sulandırıcı ilaçların sıklıkla kullanıldığını belirterek, "Bu ilaçlar, pıhtı oluşumunu engelleyerek veya var olan pıhtıların büyümesini ve yayılmasını önleyerek kanın normal akışını sağlamaya yardımcı olurlar. Trombofili durumu olan bireyler için tedavi yaklaşımı genellikle hastanın özel durumuna ve sağlık geçmişine göre şekillenir. Tedavinin amacı, pıhtıların oluşmasını engellemek ve olası komplikasyonları minimize etmektir." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1369 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim