• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 15 °C

Araştırma hastanesinde milyon dolarlık cihazların bakım sözleşmesi bulunmuyor

Araştırma hastanesinde milyon dolarlık cihazların bakım sözleşmesi bulunmuyor
İsmi sağlık skandalları ve yolsuzluklarla sık sık gündeme gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'nde milyon dolarlık cihazların bakım ve onarım sözleşmesinin yapılmadığı ortaya çıktı.

İsmi sağlık skandalları ve yolsuzluklarla sık sık gündeme gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'nde milyon dolarlık cihazların bakım ve onarım sözleşmesinin yapılmadığı ortaya çıktı.

Arızalan cihazların sözleşme olmaması sebebiyle aylarca tamir edilmediği öğrenildi. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, cihazların bakım sözleşme ücreti yüksek olduğu için anlaşma yapmadıklarını doğruluyor. Doç. Dr. Şahin, bozulan cihazları sözleşme olmadan ilgili firmaya bakım yaptırdıklarını söylüyor.

Van başta olmak üzere Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır'a üçüncü basamak sağlık hizmeti veren YYÜ Araştırma Hastanesi'ndeki arızalan cihazların tamirinin gecikmesi hastaları mağdur ediyor. Çocuk Yoğun Bakım ünitesinin aylar önce bozulan 2 solunum cihazının tamir edilmediği için ünitenin eksik hizmet verdiği öğrenildi. Radyoloji Bölümü'nün 1 milyon YTL değerindeki MR cihazının 40 gün önce tomografi cihazıyla birlikte arızalandığı ortaya çıktı. Tomoğrafi makinesinin 20 gün sonra tamir edildiği, ancak MR cihazının içindeki manyetik alanı sıfırlandığı için arızanın giderilmediği kaydedildi. Bunun üzerine hastane yönetimi ilgili firmayla temasa geçerek cihaza manyetik yükleme için Almanya'dan yeni dolum makinesi getirmesi için başvurduğu öğrenildi. Ancak 40 günden bu yana hastalar mağdur olduğu vurgulanıyor.

Arızalanan cihazların mağdurlarından olan Sinan Kuşçu, hamile olan eşinin kontrolleri sırasında doktorun anne karnındaki çocuğun MR'nın çekilmesi için Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiğini anlatıyor. Ancak hastanenin MR cihazının bozuk olması sebebiyle bir hafta boyunca 3 ayrı hastane dolaştıktan sonra özel bir hastanede MR çektirebildiklerini dile getiriyor. Bu süre içerisinde eşiyle birlikte sürekli 30 km uzakta olan ilçeye gidiş geliş yaptığını söylüyor.

Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, cihazların bakım sözleşmesinin yapılarak 24 saat başında bir mühendisin bulunması gerektiğini söylüyor. Ünal, " Bizde ne bakım sözleşmesi var. Ne de teknik eleman. Cihazlar hasbel kader çalışıyor." diyor. Başhekim Doç. Dr. Şahin, cihazların bakım sözleşme ücreti yüksek olduğu için anlaşma yapmadıklarını belirterek, bozulan cihazları ilgili firmaya bakımın yaptırdıklarını söylüyor. Şahin, "Siemens ile önceki dönemlerde anlaşma yapıyorduk. Firma bakım ve onarım sözleşmesi karşılığında neredeyse bizim cihazların değeri kadar yıllık ücret istiyor. Bu sebeple bu yıl için anlaşma yoluna gitmedik. " diyor.

Van -Hakkari Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ercan Kırimi ise hastanelerdeki cihazların sadece arızalandığında tamirinin değil belli periyotlarda bakımdan geçmesi gerektiğini ifade ediyor. Bazı öğretim üyeleri de cihazların yıllık bakım sözleşmesi olmadığı için belli periyotlarda yapılması gereken bakımın yapılmadığı, bu da cihazların daha çabuk arızalanmasına sebep olduğunu söylüyor. Cihazların sık sık arızalanmasıyla hastane personeli ve hastaların mağdur olduğu, verimsiz kullanıldığı için hastanenin zarar ettiğini belirten öğretim üyeleri, "yıllık sözleşemede belki fazla para ödenecek ama cihazlar bakımlı olacak. Bu sebeple bunun bir kayıp olarak görülmemesi gerekiyor." görüşünü dile getiriyorlar.

Alındı diye gösterilen cihazlar hastanede yok

Hastanedeki cihazlarla ilgili skandallar 2005 yılında eski Rektör Yücel Aşkın ve arkadaşlarının 25 milyon dolarlık dış kredili tıbbi cihaz alımındaki usulsüzlük başta olmak üzere 10 ayrı suçtan çete davasıyla ortaya çıkmıştı. Dava sırasında Rektör Yücel Aşkın imzalı 28 Mayıs 2005 tarihli geçici kabul tutanağında teslim edildiği belirtilen, anestezi cihazı ve monitörü, kornea topografi, mikrokeratom, oftolmik ünit, kontrastometre, full Disclosure Merkezi ve monitör, koroner yoğun bakım ünitesi cihazlarının ise hastaneye getirilmediği raporlara yansımıştı. Cihazların bir kısmının eklentilerinin getirilmemiş olmasından dolayı hastane yıllardan beri hiç kullanılmadığı ve cihazların çürümeye terk edildiği kamuoyuna yansımıştı.

Bu haber toplam 1869 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim