• BIST 9419.66
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

AORTdamarını yırtan yüksek tansiyon

AORTdamarını yırtan yüksek tansiyon
Yediği patates boğazına takılınca aort damarı yırtılan Oya Aydoğan'ın başına gelenleri uzmanlara sordu.

Oyuncu Oya Aydoğan'ın aort damarında meydana gelen yırtılmaya yediği patates kızartmasının neden olduğu konuşulurken, uzmanlar aslında yırtılmaya en çok yüksek tansiyonun neden olduğunun altını çizdi. Kalp cerrahları, özellikle 40 yaş üzeri yüksek tansiyon hastalarının düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Dr. Halit Yerebakan

Biz damarlar gerçekten yırtılıp sanki boşluklardan kan doluyormuş gibi algılıyoruz. Halbuki yırtılma olduğu zaman herhangi bir hastaneye yetişme gibi bir durum söz konusu değil. Genellikle damar duvarlarının yapısı içinde yırtıklar oluyor. Çeşitli sebeplere bağlı olarak orada, içerde bir parça kalkıyor ve kalbinizin her basıncıyla iki katman arasına giren kan damarı boylu boyunca yırtılmaya başlıyor. Yırtılan damardan kan; normalde kanın akması gerektiği yerden değil, farklı bir yerden akmaya başlıyor ama ucunda bir damar yok, tıkalı! Yüksek tansiyon hastalığı damarlarımızın duvarlarının tahriş olmasına zemin hazırlıyor. Genetik durumlar da damar yırtıklarına sebep olabilir. Çok dikkat edilmesi gereken bir şey de ağırlık kaldırmamak. Ameliyat sonrası da oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Ameliyattan sonra bu insanlar felç olarak uyanabilir.

Prof. Dr. Yusuf Kalko

Butarz damar yırtılmaları sağlıklı insanlarda pek gördüğümüz bir olay değil. Ancak tansiyon ve şeker hastalarında, aşırı sigara tüketen insanlarda rastlanabilir. Fakat damar yırtılması efor sarf edilmesinden ötürü meydana gelir. Oya Hanım da kendisini böyle zorlamış. Aşırı öksürük, aşırı ıkınma, zorlama gibi durumlarda oluşan basınçtan dolayı damar patlaması yüksek ihtimal. Oya Hanım'ın aort damarı, muhtemelen şah damarını da etkiledi. Çünkü bunlar birbirine yakın kalbe giden hayati damarlarımız. Allah korusun masada kalma ihtimali de vardı. Çok hayati bir operasyon çünkü bu. Başarılı bir ameliyat geçirmiş.

Prof. Dr. Bingür Sönmez

Aort en sağlam damarımızdır. Ancak damar sertliği ve yüksek tansiyon sırasında yırtılabilir. Yüzde 30-40 oranında hastalar yaşamını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Yüksek tansiyon sorunu olanlar bu risk grubunda yer aldığından 40 yaş üzeri herkes bilgisayarlı tomografi yaptırmalı. Öğürme, öksürme gibi bir durumla tetiklenebilir. İlk 48 saat önemli süreçtir.

Prof. Dr. İhsan Bakır

Aortyırtılmasını en çok yüksek tansiyon tetikler. Patates kaçması sadece tansiyonu yükselterek dolaylı yolla etki etmiştir. Hastada zaten daha önceden damar genişlemesi olduğu için yüksek tansiyonla birlikte yırtılma olmuştur. Aort damarı yırtılan hastanın saat başı ölüm riski yüzde 2 artar.

Didem SEYMEN BALCI-Sercan İNCESU-Ufuk KURT-Yunus Emre

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim