Adana Numune Hastanesi Seyhan Uygulama Merkezi Kalp Cerrahisi Kliniği'nde aort atardamarı balonlaşmasına karşı yeni geliştirilen 'endosvasküler anevrizma onarımı' uygulamasıyla, operasyon geçiren hastaların normal yaşamlarına dönüş süresi 2 aydan 2 güne, ölüm riski de yüzde 10'dan yüzde 1'e geriledi.
Klinik Şefi Prof. Dr. Prof. Dr. İbrahim Özsöyler, aort damarının balonlaşıp, patlaması sonucu ileri yaştaki bir çok kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özsöyler söyle dedi:
"Daha önce aorttaki balona, tüm karın yarılarak müdahale ediliyordu. Ölüm riski yüzde 10'du. Hastanın normal hayatına dönmesi ise aylar sürerdi. Yeni geliştirilen 'endosvasküler anevrizma onarımı' yöntemiyle kasıktan girip operasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu sayede ölüm riski yüzde 1'e indi. Hasta genel anestezi almadıysa 2 gün içinde normal hayatına dönebiliyor."
'HASTALAR AYLAR SÜREN AĞRILARDAN KURTULUYOR'
Ameliyatlarda geliştirilen yeni yöntemler sayesinde hastaların aylar süren ağrılardan kurtulduğunu allatan Prof. Dr. İbrahim Özsöyler şunları söyledi:
"Endosvasküler anevrizma, yani aortta balonlaşma toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Pek çok insan bu hastalıktan yaşamını yitiriyor. Özellikle ileri yaştaki insanlarda, karındaki atardamarın balonlaşması ve patlaması hastaların kaybedilmesine neden olmaktadır. Yeni çıkan teknikler sayesinde, bazen hasta uyutulmadan ameliyat yapılıyor. Oluşan bu balonun patlaması sonucu hastaneye yapılan müracaatlarda, hastanın ölüm riski, eskiden yüzde 70- 80'di. Ancak yaptığımız 'endosvasküler anevrizma onarımı' sayesinde ölüm riski yüzde 1'in altına düşürülmektedir. En son ameliyat ettiğimiz 90 yaşın üzerindeki hastamız Emine Yüce'ye bu yöntemi uyguladık. Hastamız, ameliyatın ertesi günü taburcu olacak kadar kendini iyi hissetti."