• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

Anne ve babanın balkonda sigara içmesi çocuğu nikotinden korumaz

Anne ve babanın balkonda sigara içmesi çocuğu nikotinden korumaz
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelerin sigarayı bırakması gerektiğini belirterek, "Sigaradaki nikotin annenin saçında, giysisinde taşınır

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelerin sigarayı bırakması gerektiğini belirterek, "Sigaradaki nikotin annenin saçında, giysisinde taşınır. Balkonda sigara içmek çocuğu korumaz" dedi.

Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelere hayati bir uyarıda bulundu. "Anne ve babanın balkonda sigara içmesi çocuğu nikotinden korumaz" diyen Ergün, sigaradan korunmayan çocukların, ilerlediğinde ölümcül olabilen alt solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabileceğini söyledi. Alt solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle iki yaş altı çocuklarda küçük hava yollarının iltihabi tıkanıklığı sonucu açığa çıkan bir hastalık olduğunu belirten Ergün, hastalığın mevsimsel olarak özellikle kış ve ilkbahar aylarında sık görüldüğünü söyledi. Hastalık etkeninin çoğu zaman virüs olduğunu anlatan Ergün, "Çocuklarda solunum yolları erişkinlere göre daha dar olduğu için klinik tablo daha ağır seyreder. Özellikle evde sigara içilen ortamlarda bronşiolit tekrarlanma eğilimindedir. Hapşırma ve burun tıkanıklığı ile başlayan tablo 48-72 saat sonra hışıltı ve solunum sıklığına ilerler. Hastalığın şiddetine göre hafif ve orta olarak sınıflandırılır. Tedavi aşamasında destek tedavisi uygulanır. Hastanın oksijenlenmesi sağlanır, beslenmesi ve sıvı verine koyma tedavileri düzenlenir" diye konuştu.

"ANNE NİKOTİNİ SAÇINDA, BAŞINDA VE KIYAFETLERİNDE TAŞIR"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, hastaların çoğunun ayaktan tedavi edilebilse de ağır vakaların, beslenemeyen bebeklerin ve 3 aylıktan küçük bebeklerin hastanede yatarak tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. "Klinik yanıt çok iyi olsa da yüzde bir ölüm oranı bildirilmektedir" diyen Ergün, "Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliğine yol açabilir. Bu durum da ölümcül bir risk oluşturabilir. Evde sigarayı balkon veya dışarıda içmek çocuğu nikotinden korumaz. Sigara, çocukların solunum yollarının yapısını bozarak hastalığa davetiye çıkarır. Çocukların kesinlikle sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekiyor. Anne ve babaların sigarayı, evlerinin balkonunda içmesi yeterli olmaz. Nikotin, sigara içildikten sonra akciğerlerde taşınarak çocuğu etkileyecektir. Anne, nikotini saçında, başında ve kıyafetinde taşır. Bu yüzden annenin sigarayı evin dışında içmesi koruyucu bir önlem olarak sayılamaz" bilgisini verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15736 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim