• BIST 9638.63
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

Anne sütü diyabete de kalkan oluyor

Anne sütü diyabete de kalkan oluyor
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölüm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tuncel, anne sütünün diyabet için korucuyu özelliği bulunduğunu söyledi.

Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK) Bursa Şubesi'nin aylık olağan toplantısı Almira Otel'de yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak UÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölüm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tuncel ve Diyetisyen Sabiha Ataç Aşan katıldı. Diyabetin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tuncel, diyabette en önemli konunun önce tanıyı koyup, hastayı takip ederek topluma kazandırmak olduğunu söyledi.

"DÜNYA'DA 150 MİLYON DİYABETLİ VAR"

Diyabet görülme sıklığının dünya ve Türkiye'de giderek arttığına dikkat çeken Tuncel, şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) global pandemilerden sonra diyabet epidemilerinden bahsetmeye başladı. Dünyada son on yılda diyabetli hasta nüfusu 3 kat artış gösterdi. MHO'nun verilerine göre dünyada 150 milyon diyabetlinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bu sayının 25 yıl sonra 400 milyona yaklaşacağı öngörülmektedir." Bu artışın gelişmekte olan ülkelerden daha fazla olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tuncel, gelişmiş ülkelerdeki artışın yüzde 40, gelişmekte olanlarda ise bu oranın yüzde 70'i geçeceğinin beklendiğini kaydetti.

"YILDA KİŞİ BAŞI 3 LİTRE SÜT İÇİYORUZ"

Sağlıklı bir gelişkine göre diyabetli hastaya yapılan yıllık harcamanın 40 kat daha fazla olduğunu altını çizen Prof. Dr. Ercan Tuncel, anne tarafından emzirmenin önleyici rolüne dikkat çekerken, aksi takdirde diyabet olma ihtimalinin arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ercan Tuncel, şunları söyledi: "Batı ülkelerinde kadınlar göğüsleri bozulmasın diye emzirmiyorlar çocuklarını. Bunu içinde inek sütünden yapılmış mamalarla besliyorlar çocukları. Çocukların pankreasında olan insülin salgılayan hücre grubunda olan bir protein ile inek sütünde bulunan bir proteinin yapısı birbirine çok benziyor, bebeğe inek sütünden yapılmış bir ürünü yada sütü verdiğiniz zaman bu protein pankreasa karşı antijeni uyarıyor. Yani karşı antikor oluşumunu artırıyor. Bunun en klasik ispatı ise Bursa'da her yüz bin'de 5 yeni vaka görülürken, Hollanda da her yüz binde 70 ile 100 arasında yeni vaka görülüyor. Türkiye'de içilen süt miktarına bakarsak, üç litre süt içiyoruz yılda kişi başına. Bu Portekiz'de 62 litre, Yunanistan'da 90 litre. Benim eşim doktor, iki çocuğum var. Bizim ailede 90 litre kişi başı, çoğu da çocuklar içiyor. Bu nedenle emzirmenin önemi var, çok önemli. Çünkü diyabetin dışında bir çok hastalıkla ilgili anne sütünün koruyucu özelliği var."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim