Uzmanlar, çocuk ölümlerinde anne sütü almayanların, anne sütü ile beslenenlere göre 5 kat daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekiyor.
Beslenme yetersizliğine bağlı olarak bebeklerde gerçekleşen ölüm oranlarında ise yine anne sütü almayan bebeklerin sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğu belirtiliyor.
Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Fındık, bebekler için ilk 6 ayda en ideal besin kaynağının anne sütü olduğu ve kesinlikle bu beslenmeden taviz verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Dr. Mustafa Fındık, `Bebeklerin sağlıklı gelişmesinde en ideal besin anne sütüdür. Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ayına kadar tek başına anne sütü alması gerekmektedir.` dedi.
Fındık, anne sütünün bebeğin en doğal besini olduğunu besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özelliklerinin de bulunduğunu hatırlatarak, `Böylesine basit ve ucuz bir yöntemle binlerce bebeğin sağlığı korunmakta ve gelişmesi de tam olmaktadır.` dedi.
Dr. Fındık, Türkiye`de 0-14 yaş çocuklarda ölüm nedenleri içerisinde beslenme yetersizlikleri ve buna bağlı problemlerin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak şöyle konuştu: `Bu çerçevede konuya baktığımızda bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesinin önemi gündeme gelmekte, bu nedenle de ulusal ve uluslararası düzeyde anne sütünün bebek beslenmesi ve sağlığındaki yeri üzerinde önemle durulmaktadır.`
Fındık, anne sütünün, bebeğin ileriki yaşamında karşılaşacağı şeker hastalığı, şişmanlık, bir takım bağırsak hastalıkları, lenf bezi kanseri ve alerjik hastalıklar gibi birçok hastalığı önlediğinin tespit edildiğine dikkat çekti.
Fındık, anne sütünün bebeği ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, bronşit ve menenjit gibi hastalıklarından da koruduğunu, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirerek, aşıların etkenliğini artırdığının altını çizdi.
Fındık, `İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.` şeklinde konuştu.
Emzirmenin anne sağlığını koruma açısından da önemli olduğunu kaydeden Fındık, bunları şöyle sıraladı: `Emziren annelerin doğum sonrası kan kayıpları daha az olur ve rahim eski haline daha çabuk gelir. Emziren anneler doğum öncesi kilolarına daha hızlı döner. Emzirme, annede yumurtlamayı önleyerek doğal bir doğum kontrol yönetimi sağlar. Emzirme annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklara daha az rastlanmaktadır. Yeni doğum yapan annelere de şu tavsiyelerde bulundu; Bebekler doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli, sonra ek besinlerle desteklenmelidir. Bebeği 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmelidir. Bebek veya anne hasta olsalar dahi emzirme sürdürülmelidir.`
Bebeğin bağışıklık sistemi gelişene kadar anne sütünde gerekli olan, onu hastalıklara karşı koruyan savunucu maddeler olduğuna işaret eden Fındık, şunları söyledi: `Ayrıca bazı alerjilere karşı da koruyucudur. Anne sütü bebekle anne arasındaki duygusal bağı arttırır ve bebeğin güvende hissetmesini sağlayacak tek yoldur. Bebeklerin en sık yakalandığı enfeksiyon hastalıkları daha az görülür. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini en iyi şekilde sağlar. Her zaman hijyenik ve pratiktir. Bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş prematüre bebekler, anne sütünden özellikle çok yarar görürler. Anne sütü bebeğiniz için özel bir bileşime sahiptir. Sindirimi daha kolay besin maddesidir. Beyin gelişimine katkıda bulunur ve zeka düzeyini arttırır. Anne sütünün sıcaklığı her zaman vücut sıcaklığında olup istenilen derecededir. Daha az sodyum ve protein içerir. Daha iyi kalsiyum emilimi sağlar. Her zaman steril ve pratiktir. Alerji riski daha düşüktür. Kabızlık ya da ishal problemi yaratmaz. Bebekler daha sağlıklı olur. Obozite olma olasılığı düşüktür. Daha ekonomiktir. Bebeğin ağırlık artışıyla anne sütünün yeterli olup olmadığı anlaşılır.`