• BIST 9423.63
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Anne sütü allerjiye karşı

Anne sütü allerjiye karşı
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz bebekleri alerjiden korumada anne sütünün önemine dikkat çekiyor.

Anne ve babasında allerji hikâyesi olmayan çocukların %12 sinde, sadece bir ebeveyninde alerji hikayesi olan çocukların %50 sinde, hem anne hem de babası allerjik olan çocukların %70 inde allerji gelişme riski vardır. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz bebekleri alerjiden korumada anne sütünün önemine dikkat çekiyor.
oluşturduğu bir cevap ile ortaya çıkan değişik reaksiyonlardır. Allerjik reaksiyonu başla

Allerji, bağışıklık sisteminin tan ve allerjen denen maddeler arasında çocuklarımızın ilk karşılaştıkları besin ile ilgili olanlardır. Allerjenler ile kısa süreli temasta ortaya çıkan deri reaksiyonu ürtiker tarzında olabilmekte, uzun süreli temaslarda ise atopik dermatit gelişebilmektedir.

Atopik dermatit, süt çocuğunda, yani ilk 1 senede görülen, besin allejisinin en sık rastlanan bulgusudur. Süt çocuğunda saptanan bu atopik dermatit, ileri senelerde karşılaşılabilecek diğer allerji bulgularının habercisi olabilmektedir. Allerjik hastalıkların seneler içinde şekil değiştirerek karşımıza çıkmasına, “Allerjik Yürüyüş” denmektedir. Bu allerjik yürüyüşü başlatan en önemli faktör ise besin allerjisi ve besin proteinleridir ki bunlar içinde en önemli olanı bebek beslenmesinde kullanılan mamalardır.

Bu allerjik yürüyüş birçok bebekte daha fazla ilerlemeden ortadan kalkabilmekte veya bazı çocuklarda olduğu gibi, rinit, astım gibi değişik allerjik hastalıklara dönüşebilmektedir.

İşte bu allerjik yürüyüşü yani allerjik hastalıklara doğru gidişi durdurabilecek en iyi yöntem, bebeklerin anne sütü ile beslenmesidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ileride allerji geliştirme şansı mama ile beslenenlere göre çok daha azdır. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda veya hiç olmadığı durumlarda kullanılacak mama hakkında, tıp dünyasında henüz bir konsensüs yoktur. Bazı bilimsel dernekler hipoallerjenik mamalar tavsiye ederken bazıları da bu konuda herhangi bir tavsiyede bulunmamayı tercih etmektedirler. Hangi mamanın gerçekten daha az allerjik olabileceği ve bunun ilerki senelerde çocukların sağlığına etkilerini anlayabilmek için tıp dünyasının daha birçok araştırmalara ihtiyacı vardır.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı annelere verebileceğimiz en önemli tavsiye: Bebeğinizin ileride allerjik olma riskini azaltmak istiyorsanız:
1. Mümkün olduğu kadar ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin.

2. Yakınlardan ve akrabalardan gelen baskılara dayanın ve ek gıdalara 6 aydan önce başlamayın. Anne sütü miktar olarak yeterli olduğu sürece, ilk 6 ay bebeğinizin ihtiyacı olan ve ona yeterli olabilecek tek besindir. 6 aydan önce, doktorunuza danışmadan bebeğinize su bile vermeyin

3. Anne sütünün var olduğu durumlarda bebeğinize mama vermeyin ve anne sütünü herzaman tercih edin

4. Allerjik olabilecek bazı katı gıdaları, yumurta beyazı, balık vs 1 yaşından önce bebeğinize yedirmeyiniz.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim