Ayşegül Kahvecioğlu
Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, yeni geliştirdikleri "doğurganlık aşısı" tekniği ile tüp bebek tedavisine alınan 126 vakada, daha önce hiç gebe kalamamış ya da düşük yapmış kadınların yüzde 40'ının düşük yapmadan gebeliklerini sürdürdüklerini bildirdi. Akdeniz Ülkeleri Üreme Derneği Başkanı Prof. Dr. Antonis Makgriannakis ise, yeni tekniğin Türkiye, Fransa, Yunanistan va Fas'ın içinde olduğu gruptaki hastalara uygulandığında, özellikle tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında çok etkili sonuçlar verdiğini kaydetti.
3 yıl önce rahim içini kuvvetlendirme için gebelik aşısı modelini dünya ile paylaştıklarını anlatan Gürgan, çalışmayı şöyle anlattı:
"Bu tedavinin asıl amacı, 'rahim içinde azalmış olan embriyo kabul etme yetisini nasıl artırabiliriz'di. Kadınların kendi kanlarındaki özel bağışıklık hücrelerini geliştirerek, embriyo transferinden önce rahim içine verdiğimizde, bunun rahim içini kuvvetlendirdiğini gördük. Ama tedavi herkeste aynı sonucu vermedi. Onun üzerine kişisel çifte özel gebelik şansını artırma yoluna gittik. Kuvveti az olan rahim içi hücrelerini kuvvetlendirmek için tüp bebek tedavisinden 1 ay önce başlayarak nadaslama tekniğini uyguladık. Ondan sonra kişi tüp bebek tedavisine girdi. Prof. Makgriannakis'in dünya literatürüne çok önemli katkıda bulunduğu beyindeki kortikotropin releasing hormonu da işte burada kullandık. Bu beyin hormon kadın kan hücrelerini uyarırken daha fazla miktarda rahim içini kuvvetlendirici madde salgılandığı ortaya çıktı. 126 hastaya uyguladığımız bu yeni teknikle daha evvel hiç gebe kalamamış ya da düşük yapmış kadınların yüzde 40'ının düşük yapmadan gebeliği ileri safhalara götürdüğünü gördük. Şunu size garanti ediyoruz ki, kişiye özel olarak yakın gelecekte gebelik oranları yüzde 70'lerin üzerine çıkacak. Bu bir hayal değil."
Çok etkili sonuç
Yeni tekniğin hasta kitlesi, "adet düzensizliği, polikistik over sendromu, Haşimoto hastalığı, rahim içi kalınlaşması, çikolata kistleri, çeşitli enfeksiyon problemi olan kadınlar, kanlarında pıhtılaşma sorunu yaşan kadınlar, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tekrarlayan düşük problemi yaşayan kadınlar" olarak açıklandı.
Prof. Makgriannakis ise, bu yeni teknikle Türkiye, Fransa, Yunanistan va Fas'ın da içinde olduğu ülke grubundaki hastalara uygulandığında, özellikle tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında çok etkili sonuçlar alındığını söyledi.
'12 yıldır çocuğumuz olmuyordu'
Yeni teknik ile hamile kalan Filiz Demir, "12 yıldır çocuğumuz olmuyordu. İlk düşükten sonra 5 yıl olmadı, sonra tüp bebek tedavileri, aşılar... 5 tüp bebek denemem oldu. Ama sonuç hep negatifti. 6.'sında gebelik aşısı denilen işlem yapıldı ve tuttu. Şu anda 7 aylık hamileyim" dedi.
14 yıl sonra ikiz gebe
Zehra Cantürk ise, "14 yıllık evliliğim var. 6 defa tüp bebek denedim. Ancak 6.'sında bu yöntemle tuttu. Bana uygulanan tekniklerden çok memnun kaldım. İkizlerime 2,5 aylık hamileyim" diye konuştu. Anne adayı Selda Demirezen de, "4 yıllık evliyim. Biri düşük, üçü hiç gerçekleşmeyen dört başarısız tüp bebek denememiz oldu. Bu doğurganlık aşısı ile 5 aylık hamileyim şu anda. Çok güzel bir duygu" dedi.