• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Anne adaylarına öneri: Doğga çorbası

Anne adaylarına öneri: Doğga çorbası
Anne adaylarına, sıcaklara karşı kalsiyum, protein ve karbonhidrat içeren Anadolu'ya özgü doğga çorbası tüketmeleri öneriliyor.

Anne adaylarına, sıcaklara karşı kalsiyum, protein ve karbonhidrat içeren Anadolu'ya özgü doğga çorbası tüketmeleri öneriliyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, anne adaylarına, sıcak yaz günlerinde kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yeterince yağ içeren Anadolu'ya özgü soğuk doğga çorbasından bol bol tüketmelerini önerdi.

Şatıroğlu, rahat bir yaz geçirmek isteyen anne adaylarını, bunaltıcı sıcaklarda dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyardı. Beslenme ve giyimlerine özen gösteren anne adaylarının rahat ve keyifli bir yaz geçirebileceklerini ifade eden Şatıroğlu, ağır ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Hamileler için “Akdeniz Mutfağı”nın uygun besinler içerdiğini bildiren Şatıroğlu, günlük öğün miktarının bölünmesinin, şişkinlik şikayetinin önüne geçeceğini anlattı. Hakan Şatıroğlu, şunları söyledi:

“Özellikle yaz döneminde 3 öğünde tüketilenler ikiye bölünmeli, yarısı ana öğünde, kalan yarısı da 2'şer saat arayla ara öğün olarak tüketilmeli. Örneğin bir porsiyondaki 4 köftenin 2'si bir öğünde, geri kalan 2'si ara öğünde yenmelidir. Kısacası aynı miktar yiyecek ana ve ara öğünlerle azar azar alınmalıdır. Bu, mide yanmasını, aşırı kilo alınmasını ve kan şekerinde büyük değişimleri engeller.”

Doğga çorbası her zaman tüketilebilir
Yaz aylarında, her gruptan besinlerin dengeli bir biçimde tüketilmesinin gebelikte büyük önem taşıdığına işaret eden Şatıroğlu, “Haşlanmış buğday, mısır, pirinç ve nohut gibi besinlerin ayrana karıştırılarak yapıldığı, kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yeterince yağ içeren, soğuk doğga çorbası, gebeler için mükemmel bir yaz yemeğidir” dedi.

Buzdolabında bekletilerek soğuk içilen bu çorbanın ana veya ara öğünde her zaman tüketilebileceğini kaydeden Şatıroğlu, haftada 3-4 öğün yağsız ton balığı, dana veya tavuk etiyle hazırlanan et yemekleri ile protein ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şatıroğlu, yazın sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doğal sulu gıdaların tercih edilmesi, günlük su tüketiminin 2.5 litreden az olmaması önerisini de dile getirdi.
Gebelikte yaz aylarında kıyafet seçiminin de önem taşıdığını vurgulayan Şatıroğlu, şunları söyledi:

“Kolay yıkanan ve ter emen pamuklu kumaşlar sıcağı hissettirmez. Özellikle Şile ve Buldan bezinden yapılmış kıyafetler tercih edilmeli. Rahat, kolay değiştirilebilen ve yıkanan, ter emen pamuklu kumaşlar sıcağı hissettirmez. İç çamaşırlarının saf pamuklu olması da bedeni ve dokuları rahatlatır, hücrelerin nefes almasını sağlar.”

Anne adaylarına “bol bol yüzün ve güneşten yararlanın” tavsiyesinde de bulunan Şatıroğlu, “Temizliği kanıtlanmış sahillerden denize ya da yeterli bakım yapılan havuzlara girilebilir. Deniz ya da havuz, hem bebek hem de anne adayı için gerçek bir terapidir” ifadesini kullandı. Şatıroğlu, hamilelere güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaları için gölgede güneşlenmeleri ve yüksek faktörlü güneş kremi kullanmaları önerisinde de bulundu.

Doğga çorbası nasıl yapılıyor?
Malzemeler

1 adet yumurta
1/2 demet dereotu
15 çorba kaşığı un
tuz
2 çorba kaşığı pirinç
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 demet ıspanak
1/2 demet nane

Yapılışı
Yumurta, un, pirinç, yoğurt bir tencerede iyice karıştırılır ve üzerine yavaş yavaş tüm su ilave edilir. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ateş kısılır ve tam haşlanmış nohut, tuz eklenir ve pişmeye bırakılır. Pirinç piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edilip bir taşım daha kaynatılır. Soğutularak servis edilir. Bu çorba semizotu, ebegümeci gibi yeşillikler kullanarak da yapılabilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim