• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü

Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü" yayımlandı.

 

ÖNSÖZ

Bakanlığımızın temel hedeflerinden biri, nitelikli ve etkili sağlık hizmetlerini hakkaniyet içinde sunmak olup sağlık hizmetlerinin erişilebilir, etkili, etkin ve kaliteli sunumunu sağlamak Bakanlığımızın 2019- 2023 stratejik amaç ve hedefleri arasındadır. Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz çatısı altında hazırlanan
klinik rehber ve protokoller, sağlık olgularının yönetiminde kanıta dayalı iyi klinik uygulamaları tanımlamayı, hasta bakım ve güvenlik standartlarını belirlemeyi, etkili ve sürdürülebilir stratejilerin seçiminde tüm sağlık profesyonellerine rehberlik etmeyi hedeflemektedir.

Bu amaçla, sağlık olgularının tanı, tedavi, rehabilitasyon ve izlem süreçleri ile koruyucu ve önleyici hizmetlerin yönetimine ilişkin uluslararası kanıtların, yerel yapılara uyumu göz önünde bulundurularak hazırlanan rehber ve protokoller ile müdahale ve bakım süreçlerinin standart hale getirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.

Anksiyete (kaygı) kişinin nedenini bilmediği ve genellikle gerçek bir nedene bağlı olmayan, kendisinin ya da yakınlarının başına bir şey geleceği, yaşamakta olduğu, gelecekte yaşayabileceği bir durum, zorlukla baş edemeyeceğine dair yoğun kaygı ve bunun yarattığı ruhsal ve fiziksel belirtilerle kendini gösteren ruhsal bir sorundur. Kaygı, vücudumuzun strese karşı normal bir tepkisidir. Ancak kaygı duyguları aşırı ise altı aydan uzun sürüyorsa ve yaşama müdahale ediyorsa, kaygı bozukluğu tanısı aklımıza gelmelidir. Anksiyete bozuklukları, duygusal bozukluğun en yaygın şeklidir ve her yaştaki herkesi etkileyebilir. Anksiyete bozuklukları hem sağlık hizmetine başvuranlarda hem de toplumun diğer kesimlerinde çok yaygındır. Anksiyete bozukluğunun prevalansı %5-6 olup her basamaktaki sağlık hizmetlerinde tanınma oranları hâlâ düşük, uygun ve yeterli tedavi alma oranları ise daha da düşüktür.

Biz, her basamakta sağlık hizmeti sunanların anksiyete bozukluklarının tanınmasında, ayırıcı tanısının yapılmasında, tedavisinin düzenlenmesinde ve izlem sürecinde kullanabilecekleri bir protokol sunmayı amaçladık. Bu protokol, temel psikofarmakoloji bilgisine sahip olduğu varsayılarak, başta aile hekimleri
ve psikiyatristler olmak üzere her basamaktaki ve her uzmanlık alanındaki hekimlere kanıta dayalı güncel literatür ve önceki protokoller ışığında yol gösterme amacıyla hazırlanmıştır. Kısa, anlaşılabilir ve sık sık bakılabilecek bir tedavi kaynağı oluşturmak hedeflenmiştir. Protokoller bilgi birikimine koşut olarak güncellenmesi gereken dinamik süreçler olduğundan “Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü” anksiyete bozuklukları için ilk sürümdür.

“Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü”nün, sağlık hizmetleri sunumunda klinik kalitenin iyileştirilmesi adına beklenen katkıyı sağlamasını ve faydalı olmasını diler emeği geçen tüm çalışma ekibi üyelerine teşekkür ederim.

Prof. Dr . Ahmet TEKİN
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü

 

Anksiyete Bozuklukları Klinik Protokolü için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2084 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim