• BIST 9648.44
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Anjiyo Yapılan Hastalara Müzik Dinletiliyor

Anjiyo Yapılan Hastalara Müzik Dinletiliyor
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kalp Merkezinde, anjiyo sırasında hastaların kaygı ve strese kapılmamaları için müzik dinletiliyor.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kalp Merkezinde, anjiyo sırasında hastaların kaygı ve strese kapılmamaları için müzik dinletiliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dr. Öğretim Görevlisi Harun Ünal, anjiyo sırasında müziğin hastalar üzerindeki etkileri üzerinde bilimsel bir çalışma yaptı. Çalışmaya Van Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki kardiyoloji uzmanları destek verirken, şu ana kadar uygulanan 120 hastada olumlu sonuçlar verdi. Anjiyo yöntemi sırasında kulaklıkla müzik dinletilen hastaların kaygı ve stresten uzak olduğu ortaya konuldu.

"Müzik eşliğinde anjiyo yapıyoruz"

İHA muhabirine konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan İmre, yaklaşık 3 aylık bir süredir müzik eşliğinde anjiyo yaptıklarını belirtti. Kulaklık vasıtasıyla hastanın sevdiği müziği dinlettiklerini ifade eden İmre, "Anjiyo bir ameliyat değil ama hastalar bunu gözünde büyütebiliyor. Bu da kaygı, stres ve anksiyete sebep olabiliyor. Bu durumda anjiyo sırasında hiç tansiyonu olmayan bir hastanın tansiyonu yükselebiliyor ve çarpıntısı olabiliyor. Hem tansiyonu olan hem de olmayan hastalarda anjiyo önce ve sonrası nabzını ölçüyoruz. Bir de aynı çalışmayı müzik dinletilmeyen kontrol grubunda yapıyoruz. İkisinin arasındaki farka bakıyoruz. Diğer merkezlerde anlamlı bir fark çıkmış. Müzik dinletilen hastanın daha rahat ve tansiyonu daha normal olduğu sonucunu gördük" dedi.

"Bu çalışma doktora tezimdir"

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Karaman Özlü ile bu çalışmayı planladıklarını dile getiren Van YYÜ Dr. Öğretim Görevlisi Harun Ünal ise "Hastalarımıza müzik uygulaması yapıyoruz. Özellikle hastaların ağrı, kaygı ve "Vital bulgular" dediğimiz; tansiyon, basınç ve solunum üzerindeki etkisine bakıyoruz. Bugüne kadar yapığımız deneyimler sonucunda çok olumlu sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Bu çalışma aynı zamanda doktora tezimdir. Çalışmasını yapmadan önce bunun araştırmasını yaptık. Çalışmanın sonuna gelmek üzereyiz. Şu an kadar da yaklaşık 120 hastaya ulaştık. Elde etiğimiz veriler gerçekten olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim