• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Anaokullarında acil müdahaleyi bilen yok

Anaokullarında acil müdahaleyi bilen yok
Milli Eğitim raporunda, anaokullarında doktor ve psikolog bulunmadığı, kaza ve acil durumlarda ne yapılması gerektiği konusunda kimsenin bilgi sahibi olmadığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan bir rapor, “anaokulunda kırılan lavabonun parçalarıyla şah damarı kesilen küçük Efe’nin” hayatını kaybetmesinden ders alınmadığını ortaya çıkardı. Raporda, 5-6 yaşındaki çocukların devam ettiği anaokullarında doktor ve psikolog bulunmadığı, kaza ve acil durumlarda neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi kimsenin olmadığı kaydedildi.

MEB İç Denetim Birimi’nce hazırlanan rapor kapsamında Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanı içerisindeki anaokulları, anasınıfları ve uygulama sınıfları incelendi. Özel öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki okul öncesi sınıfları denetim kapsamı dışında bırakıldı. Ana sınıfı bulunan bazı ilköğretim okullarında yöneticilerin okul öncesi eğitim hakkında bilgisiz olduğu kaydedilen raporda, öne çıkan tespitler şöyle:

Okul öncesi eğitimde doktor yok

Özellikle kırsal kesimde yer alan okul öncesi eğitim veren kurumlarda, düzenli periyotlarla sağlık taramaları yapılamamaktadır. Hiçbir okul öncesi eğitim kurumunun doktoru ve psikoloğu bulunmamaktadır.

Okul öncesi eğitim kurumlarında Yönetici ve öğretmenler kaza ve acil durumlarda ne yapılması gerektiği hususunda yeterli bilgiye sahip değil. İlk yardım dolaplarındaki malzemelerin hangi şartlarda nasıl kullanılacağı bilinmemektedir. Okulların çoğunda ilk yardım dolapları bulunmuş olmasına rağmen içlerinde asgari standart malzeme yoktur. Kaza ve acil durumlarda tam ve zamanında müdahale yapılamaması, itibar ve yasal risk oluşturabilir.

Yoksul kesim

Mevcut okul öncesi kurumların büyük çoğunluğunda okul öncesi çocukların gelişimlerine ve eğitim etkinliklerine uygun ortamlar bulunmamaktadır. Özellikle dezavantajlı çocukların bulunduğu bölgelerdeki kurumlar, genel olarak ortalama değerlerin altında şartlara sahiptir.

Okul öncesindeki çocukların çok az kısmında şiddet olayları ya da şiddete eğilim görülmektedir. Şiddet eğilimlerinin büyük çoğunluğu aile ortamındaki şiddet veya filmlerdeki çocuklar için uygun olmayan rol modellerini örnek almalarından kaynaklanmaktadır.

Van ve Hakkâri’de Türkçe sorunu

Van ve Hakkâri kırsalındaki bazı okullara, Türkçeyi yeterince konuşamayan çocuklar, kayıt yaptırabilmektedir. Bu bölgelerde görev yapan öğretmenler, dil öğretimi konusunda eğitim almadıkları için sıkıntı yaşadıklarını belirtmektedir. Türkçenin yeterince doğru öğretilememesi sosyal ve itibar risk etkisine neden olabilir. Türkçe’yi yeterince doğru kullanamayan çocukların devam ettiği okullardaki öğretmenler, Türk dilinin öğretilmesine yönelik eğitimden geçirilebilir.

Lavabonun düşmesiyle yaşamını yitirdi

İstanbul Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda geçen yıl meydana gelen olayda iddiaya göre, Efe Boz tuvalete gitmek üzere sınıftan çıktı. Minik Efe, ellerini yıkamak istediği sırada musluğa uzanınca, lavabo yerinden çıkarak, bir anda yere düştü. Lavabo ile yere yığılan Efe, cam parçalarının altında kaldı. Parçalardan biri Efe’nin şah damarını kesti. Efe hayatını kaybetti.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim