• BIST 8663.88
  • Altın 3023.533
  • Dolar 34.3304
  • Euro 37.4521
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin

Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin
Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Eşkar: - 'Halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular'

Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolguların bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu belirterek, "Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin." uyarısında bulundu.

Eşkar, yaptığı yazılı açıklamada balık tüketiminden vücuda alınan civanın, amalgam dolgudan alınan civadan çok daha fazla olduğunu bildirdi.

Neredeyse tüm hastalıkların nedeninin amalgam dolgulara bağlayıp, günah keçisi seçmeden önce bilimsel kaynaklara, Dünya Diş Hekimleri Federasyonu (FDI) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) açıklamalarına göz atılması gerektiğini vurgulayan Eşkar, FDI ve ADA gibi büyük sağlık otoritelerinin yayınladıkları raporlarda amalgam dolguların zararları ile ilgili bilimsel bir kanıt olmadığını, aksine güvenilir ve etkili bir dolgu olduğunu açıkladıklarını kaydetti.

Eşkar, bu nedenle amalgam dolguya sahip kişilerin kulaktan dolma söylentilerle dolgularını söktürmesine gerek olmadığının altını çizerek, "Halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgulardır. Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin. Amalgam dolgu yaptırmak isteyenler de gönül rahatlığı ile yaptırabilirler. Aynı zamanda son zamanlarda kompozit dolgu ve bonding sistemindeki gelişmelerle birlikte estetik kompozit dolguların dişe daha yakın görüntü verdiği için amalgam dolguların yerine tercih edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak rahatsız olmadığınız amalgam dolgularınızı sırf içinde civa var diye değiştirmenize gerek yok." bilgisini verdi.

Amalgam dolguların uzun yıllar kullanılabilen, aşınma ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklı, ekonomik açıdan ise uygun dolgular olduğuna dikkati çeken Eşkar, "Amalgam dolgular daha ziyade derin çürüklerde dişi kurtararak komşu dişlerin de çürümesine engel olur. En belirgin dezavantajı renginin kararmasıyla oluşan çürük hissiyatıdır. Bu nedenle arka taraflarda kalan derin çürüklerde tavsiye edilir. Kompozit dolgular, henüz sağlamlık ve uzun ömürlülük konusunda amalgam dolguları yakalayamasa da güvenli olan her iki dolgu çeşidi de hastanın tercihine göre yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim