• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Alzheimer'a karşı bulmacanın faydası yok!

Alzheimer'a karşı bulmacanın faydası yok!
Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, dünyada yaygınlaşan ve halen kesin tedavisi olmayan Alzheimer hastalığına karşı önlem olarak “Kabaca dedikodu yapılması önerilebilir, bulmaca çözmenin sanıldığı gibi faydası yo

Alzheımer'a karşı bulmacanın faydası yok!

Hastalık  65 yaş üstünde her 10 kişiden birinde, 85 yaş üstünde ise iki kişiden birinde görülüyor.

Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, dünyada yaygınlaşan ve halen kesin tedavisi olmayan Alzheimer hastalığına karşı önlem olarak “Kabaca dedikodu yapılması önerilebilir, bulmaca çözmenin sanıldığı gibi faydası yoktur” dedi.

Önal, “yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı” olarak tanımladığı Alzheimer'ın 65 yaş üstünde her 10 kişiden birinde, 85 yaş üstünde ise 2 kişiden birinde görüldüğünü kaydetti. Önal, şunları söyledi:

“Aşı çalışmaları sürüyor ama hastalığın kesin tedavisi henüz yok. Elimizde olan tedavi seçenekleri, şimdilik sadece seyrini yavaşlatıyor. Ancak yine de hastalıktan korunmada zihinsel canlılığı sağlayan egzersizler önerilebilir. Kişinin sıkça bir şeyler okuması; okuduğunu, öğrendiğini, gün içinde yaşadıklarını yakınındakilerle paylaşması oldukça önemli. Yakın hafızanın kullanılması önemli. Kabaca dedikodu yapması önerilebilir, uzak hafızanın kullanıldığı durumlardan örneğin bulmaca çözmenin sanıldığı gibi faydası yok.” 

Doğumda babanın ileri yaşı risk faktörlerinden...

Prof. Dr. Zülküf Önal, hastalığa ilişkin ailesel yatkınlığın düşük oranda olabileceğinin düşünüldüğünü, risk faktörleri arasında birinci derece akrabada Down Sendromu, doğumda babanın ileri yaşı, sigara ve alkol kullanımı, damar sertliği, kafa travması ve depresyon gibi çok çeşitli durumların sayılabileceğini ifade etti.

“Depresyonla karıştırılmamalı”

Bunamanın en sık nedeni olan hastalığın ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu ardından başka sorunların da eşlik ettiğini söyleyen Önal, “Herhangi bir tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde ortalama 9 yıl içinde ölümle sonuçlanır. Erken tanı çok önemli. Erken dönemde depresyon ile karıştırılmamalı.” diye konuştu.

Hastalığın 3 evresi

Erken evre: Bellek kaybı, günün tarihini hatırlamada güçlük, daha önce bildiği mekanları tanıma da güçlük, karar vermede güçlük, kelimeleri bulmada güçlük.

Orta evre: Belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, çevrede kaybolma, konuşmada bozulma, hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar.

İleri evre: Aile üyelerini tanıyamama, yemek yeme ve yürümede güçlük, zaman içinde yatağa bağımlı hale gelme,  idrar ve gayta kaçırma ve ciddi davranış bozuklukları

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8692 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim