En sık görülen bunama nedeni olan alzheimerın ilk belirtisi, kişinin çevre ile iletişim kurma ve karar verme yeteneğinin azalması.
Akupunkturist Dr. Buğra Buyrukçu, bu durumunun ilerleyerek devam ettiğini, zamanla kişinin günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez hale geldiğini söyledi. Hastada unutkanlıkla birlikte daha önce yapmadığı davranışların başladığının altını çizen Dr. Buyrukçu, “Son yıllarda medikal tedaviler için çalışmalar çok fazla yapılsa da istenilen ölçüde başarı yakalanamamıştır. Alzheimer hastalarının; genel durumunun düzeltilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması amacı ile geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemleri sık olarak kullanılmaktadır” dedi.
HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ DURDURUYOR
Yapılan bir araştırmada Alzheimer hastalarının yüzde 55’inin geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarından en az bir tanesini, yüzde 20’sinin ise 3 tanesini denediğini bildiren Dr. Buyrukçu, “Bunların içinde en sık uygulanan akupunkturdur. Yapılan çalışmalarda demans tedavisinde akupunktur çok başarılı olmuştur. Akupunktur, bu hastalarda öğrenme ve bellek performansını düzeltmektedir. Medikal tedavinin yanı sıra akupunktur uygulaması hastalığın ilerlemesini durdurmakta ve ağır seyretmesini önlemektedir” şeklinde konuştu. Alzheimer hastalarında akupunktur uygulamasına ilişkin ise Dr. Buğra Buyrukçu şunları söyledi: “Alzheimer hastalarında 3 ay boyunca haftada üç seans olacak şekilde işlem yapılmaktadır. Seanslar 30 dakika sürmekte ve bazı bölgelerde elektro akupunktur uygulaması gerçekleşmektedir. Hastanın 3 aylık gelişim süreçlerine göre haftada iki ve daha sonra haftada bir olacak şekilde uygulamaya devam edilmektedir. Yine güzel bir akupunktur tekniği olan ‘scalp akupunkturu’ bu hastalarda yapılması gereken önemli bir uygulamadır. Akupunktur tedavisinin hiçbir yan etkisi yoktur.”