• BIST 9300.3
  • Altın 2844.29
  • Dolar 34.3452
  • Euro 36.3032
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Alvimedica, etkinliği ispatlanan yerli stentleriyle ihracatını artırmayı hedefliyor

Alvimedica, etkinliği ispatlanan yerli stentleriyle ihracatını artırmayı hedefliyor
Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton: "Özellikle ilaç salımlı stentlerimizde kullandığımız patentli ilaç formülasyonumuzun diyabetli hastalarda gösterdiği üstün etki, bizim için oldukça önemli bir fırsat"

"Bu bilimsel başarının etkisi ve yerli üretimin de desteklenmesiyle Türkiye pazarındaki payımızı artırarak ithalat bağımlılığını azaltmak ve yurt dışı pazarında ihracatımızı büyütmek için mevcut teknolojik ve iş gücü kapasitemizi kullanmaya hazırız"

Türkiye'de sağlık teknolojileri alanında dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar yapan Alvimedica, klinik araştırmalarda diyabetli hastalarda yabancı rakiplerine göre daha etkili olduğu kanıtlanan ilaçlı stentleriyle yurt içi pazar payını ve ihracattaki büyüklüğünü artırmayı hedefliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yerli üretimde öncelikli alanlardan biri olarak belirlenen sağlık teknolojileri konusundaki çalışmalarla bu alanda dışa bağımlılık azaltılırken, üretilen yüksek teknoloji ürünlerin ihracı da gerçekleştiriliyor.

Sağlık teknolojileri alanında Çatalca Serbest Bölge'de 2008 yılında ilk, 2019'da da ikinci üretim tesisini kuran Alvimedica, 135 bini "ilaçlı stent kateter" olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon adet kateter üretimi yaptı.

Kovid-19 salgını sürecinde de faaliyetlerini aralıksız sürdürerek toplam üretiminin yüzde 90'ını ihraç eden şirketin yeni nesil medikal teknoloji ürünleri 70'ten fazla ülkeye ulaştı.

- "Önemli bir ihracat hacmi oluşturuyoruz"

Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, AA muhabirine, Türkiye'de ilk ve tek olan yeni nesil ilaç salımlı stent üretimi yaptıklarını, dünya çapında satılan ürünleriyle önemli bir ihracat hacmi oluşturduklarını söyledi.

Söz konusu tıbbi cihaz ve sarf malzemelerine ait pazarın hem Türkiye hem uluslararası çerçevede ABD merkezli 4 büyük şirketin egemenliğinde olduğu bilgisini veren Alaton, yakın zamanda Hindistan ve Çin merkezli firmaların da bölgelerindeki maliyet avantajlarından faydalanarak bu rekabete ortak olduğunu anlattı.

Alaton, bu ürünlerin dünya genelinde 8 milyar dolar, Türkiye'de de 100 milyon dolar civarında pazar payı bulunduğunu belirterek, bunların birçoğunun Türkiye'de ithal edildiğini dile getirdi.

Alvimedica'nın yüksek teknolojili ürünleriyle ABD, Hindistan ve Çin'deki üreticilerle rekabet ettiğini vurgulayan Alaton, şöyle konuştu:

"Sahip olduğumuz patentli teknolojilerle üretilmiş ürünlerin özellikle diyabetli hastalarda belirgin olumlu etki göstermesi, uzun zamandır alanında uzman doktorlar ve bilim insanlarının da dikkatini çekiyor. Bu olumlu etkiyi kanıtlamak için klinik bir çalışma yürütüldü. Piyasadaki en büyük rakip olarak bilinen ABD'li şirketin ürettiği stente karşı Alvimedica'ya ait ilaç salımlı stent Cre8EVO'nun diyabetli hastalarda gösterdiği etki araştırıldı. Çalışma sonuçları, Cre8EVO'nun rakibinden yüzde 35 artırılmış girişim başarısı sağladığını kanıtladı. Kanıtlanan bu üstün etki, bilimsel ve ticari olarak büyük önem taşıyor."

- "Pazarda ilgi Alvimedica'ya çevrildi"

Alaton, stent pazarının 3'te 1'inin diyabetli hastaların ihtiyacına cevap verdiğine dikkati çekerek şunları ifade etti:

"Özellikle ilaç salımlı stentlerimizde kullandığımız patentli ilaç formülasyonumuzun diyabetli hastalarda gösterdiği üstün etki, bizim için oldukça önemli bir fırsat. Değişen yaşam koşulları, hastalık değişimleri ve beslenme alışkanlıkları sebebiyle tüm dünyayı etkisi altına almaya başlamış olan diyabet rahatsızlığının, önümüzdeki 30 yıl içinde de sayıca katlanarak yaygınlaşması öngörülüyor. 2019'da 463 milyon olarak bildirilen hasta sayısının 2045'te 700 milyona ulaşması bekleniyor. Diyabetten ilk ve en çok etkilenen sistem olan damar yapısındaki bozulmalar ve tıkanıklıklar, girişimsel kardiyoloji uygulamalarına ihtiyacın da aynı oranda artışını temsil ediyor."

Bu başarı nedeniyle başta pazarda söz sahibi şirketler olmak üzere tüm dünyadaki araştırmacılar ve doktorların ilgisinin Alvimedica'ya çevrildiğini bildiren Alaton, "Bu bilimsel başarı ve yerli üretimin de desteklenmesiyle Türkiye pazarındaki payımızı artırarak ithalat bağımlılığını azaltmak ve yurt dışı pazarında ihracatımızı büyütmek için mevcut teknolojik ve iş gücü kapasitemizi kullanmaya hazırız." dedi.

Alaton, Ar-Ge çalışmaları ve devam eden yatırımları sayesinde üretim kapasitesindeki artışla, büyüyen ihracat ve yurt içi pazar hacmiyle cari açıkta 500 milyon dolardan fazla iyileştirme sağlamayı planladıklarını dile getirdi.

Her zaman gelişerek büyümeyi hedeflediklerini belirten Alaton, yeni yatırımlarını kapasite artırımı, Ar-Ge projeleri ve yeni pazarlara giriş üzerine planladıklarını söyledi.

- "Yeni bir klinik çalışma başlatacağız"

Alaton, 2019'da faaliyete giren ikinci üretim tesislerindeki üretim kapasitesini artırmaya yönelik ekipman alımı, istihdam artışıyla yerli üretim ve ihracat hedeflerini gerçekleştirmek istediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yeni Ar-Ge projeleriyle ürün portföyümüzü genişletmek ve üstünlüğü kanıtlanmış yeni nesil ilaç salımlı stentimiz için FDA onayı başvuru sürecini başlatıp ABD pazarına giriş yapmak öncelikli yatırım planlarımız arasında. Üstün etkisi kanıtlanmış yeni nesil ilaç salımlı stentimizle 3 bin 500 hastayla 6 ülkede ve 60 hastanede yürütülecek çok daha kapsamlı ve büyük bir klinik çalışma yatırımını hayata geçirmek üzereyiz. Bu çalışma sonuçları marka bilinirliği, satış hacmi ve FDA onay aşaması için önemli ve büyük bir adım olacak."

Girişimsel yöntemle kullanılacak, mitral ve aortik kalp kapakçığı üretimine yönelik Ar-Ge projelerine de değinen Alaton, "Ürün, prototip seviyesine gelmiş olup Ar-Ge çalışmalarını sonlandırıp nihai ürünü kısa sürede elde etmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Ar-Ge alanında üniversitelerle iş birliklerimizi güçlendirerek 'uydu Ar-Ge birimleri' kurulmasını amaçlıyoruz. Bu birimler ve yeni teknolojilerle yeni ürünlere ulaşmayı ve bu ürünlerin üretileceği yeni yatırımlarda üniversite-sanayi iş birliğinin kuvvetlenmesini de istiyoruz." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4593 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim