• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Altında obezite var!

Altında obezite var!
Araştırmalara göre, obeziteyle osteoartrit arasında güçlü bir ilişki var. İyi haber, kilo verdikçe ve egzersiz yaptıkça hastalığa yakalanma riski azalıyor.

Osteoartrit, artrit çeşitlerinden en yaygın olanı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, osteoartrit sakatlığa sebep olan hastalıklar sıralamasında dördüncü sırada. Osteoartrit eklemleri koruyan kıkırdakların zarar görmesiyle oluşan, acıya yol açan ve yürüme, ayakta durma gibi bedenin tüm kiloyu taşıdığı aktiviteleri yaparken zorlanmasına neden oluyor.

Osteoartritin gelişmesinde, kalıtım, aşırı kilolu olmak ve hasar görmüş eklemler dahil olmak üzere birçok önemli risk faktörü var. Peki fazla kiloluysanız ya da futbol oynarken dizinizi sakatladıysanız, bu hastalığa yakalanma riskiniz daha mı fazla?
Yaş, önemli bir faktör çünkü eklemler yaşlandıkça aşınıyor ve yıpranıyor. Eğer orta yaşlıysanız riskiniz yüksek ve yaşlandıkça bu risk artmaya devam edecek. Bir de fazla kilolarınız varsa daha fazla tehlike altındasınız demektir.

Çalışmalar uyarıyor
‘Rheumatology Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, vücutta artan her bir kilo için bu hastalığın gelişme riski yüzde 9-13 arasında değişerek artıyor. Bu demek oluyor ki, 5-6 kg. almak, osteoartriti yüzde 40-59 arasında artırıyor.

Erken yetişkinlik dönemleri boyunca aşırı kilolu olmak, sonraki yaşlarınızda bu hastalığı geliştirme riskiniz de aynı oranda artıyor.

Başka bir çalışmada dizinde osteoartriti olmayan 20-29 yaşları arasında bin 180 erkek izlendi. Kilolu katılımcıların 65 yaşına geldiklerinde dizlerinde osteoartrit geliştirme olasılıkları, daha zayıf olanlara göre üç kat daha fazla bulundu.

Kilo vermek, ilerlemeyi yavaşlatıyor
Framingham Diz Osteoartrit çalışmasının verilerine göre, ortalama yedi kilo veren kadınların osteoartrit geliştirme riskleri yüzde 50 azaldı. Vücut ağırlığınızın yüzde 10’u kadar kilo vermek, hastalığın gelişimini yavaşlatmaya yardımcı oluyor. Ağrı semptomları azalıyor ve yaşam kalitesi iyileşiyor. Orta düzeyde egzersizin ve güç artırmaya yönelik antrenmanın dizdeki ağrıları azaltmaya yardımcı olduğu da biliniyor.
Artrit teşhisi konan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 35’i obez. Her aldığınız 500 gr. için, dizlerinize bunun dört katı kadar ağırlık binerken, kalçanızdaysa altı katı kadar ağırlık hissedersiniz. Romatolog Dr. Harris Mcllwain, son dönemlerde, osteoartritin iltihap içerdiğini belirtiyor. “Fazla vücut yağı ve dokular ekstradan sitokinle iltihaplı kimyasal üretiyor. Bu kimyasal haberciler de ağrı ve iltihaba yol açarak eklemlerin etkilenmesine yol açıyor” diyor.

Cinsiyet farkı
Osteoartrit hem kadınları hem de erkekleri etkiliyor. Ancak, kadınların 2-3 kat daha fazla osteoartrit geliştirme riskleri var. Aynı zamanda, iki cinsiyet arasında yaş farkı da var. 55 yaşından önce kadınlara nazaran erkeklerin daha fazla osteoartriti varken; 55 yaşından sonra kadınlardaki risk artıyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2645 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim